Foto: SVT

Direktrapport från rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Dagens hovrättsförhandlingar kommer att präglas av åklagarens sakframställan. Det är två åklagare som delar på uppgiften. De visar bilder från polisens spaning, dels från Rosenlund dels från tillslag i lägenheter som ska ha används som bostäder.

10:49 Polisen kunde under 2010 se en kraftig ökning av sexförsäljning i Rosenlundsområdet. Priserna sänktes och utfördes i närområdet, oftast utomhus. Polisen inledde då en spaningsinsats.

2011 fick man en tydligare bild av de åtalade männen och deras rörelsemönster. Åklagaren visar att fyra av männen har släktband.

Traffickingrättegången i Göteborg

10:33 Domaren: Åklagaren menar att alla ska dömas för allt. Även misshandelsfallen? Åklagaren: Nej, det får var och en stå för. Tanken är att alla ska lastas för att man ingår i ett nätverk för människohandel.

Domaren: Det är inte meningen att ha läxförhör, men det är viktigt att de klargörs vilka gärningar som ska bedömas. Det är ett komplicerat mål.

10:17 Åklagaren: Männen har genom olaga tvång exploaterat 11 kvinnor från Rumänien på Rosenlund i Göteborg. Männen har agerat tillsammans och i samförstånd med personer i Rumänien. Kvinnorna kommer från svåra förhållanden och haft begränsad frihet i Sverige. Bland annat hade de inte någon nyckel till lägenheten de bodde i. Männen kontrollerade kvinnorna genom att ha tät telefonkontakt under tiden de befann sig på Rosenlund.

09:49 Flera av kvinnorna vill att de sex männen ska dömas för människohandel. Bara två dömdes för människohandel i tingsrätten. Alla har dock inte valt att överklaga. Nu är det paus

09:39 Domaren: Vi får i fortsättningen vara i en större sal. Förhandlingarna kommer att börja vid 9 på morgonen och sista dagarna är förlagda till 29-30 augusti. Det finns några reservdagar och de kan komma att behövas.

09:37 Försvararna åberopar tilläggsförhör med en kvinna som dömts för att ha försökt att påverka en av kvinnornas vittnesmål. De menar att hon talar sanning och inte har påverkat vittnesmålen. Eftersom de rumänska kvinnorna som tvingats till prostution har varit avgörande för tingsrättens dom. Ingen vet dock var hon befinner sig idag eller hur man kontaktar henne. Hon har blivit utvisad efter att ha dömts mot sitt nekande för övergrepp i rättssak.

09:23 Rättegången har nu startat. Alla är nu på plats i säkerhetssalen. Med sex åtalade och en rad säkerhetsvakter, tolk och advokater är alla sittplatser upptagna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Traffickingrättegången i Göteborg

Mer i ämnet