Ett hem Rymänien där en målsägande i rättegången sökt hjälp Foto: SVT

”Stor hotbild mot kvinnorna”

Uppdaterad
Publicerad

SVT besöker ett skyddat boende för traffickingoffer dit en av kvinnorna rättegången i Göteborg gömde sig.

Problemet med människohandel har aldrig varit större i Europa.

-Hotbilden är stor mot kvinnorna, hallickarna är efter dem hela tiden. En flicka bringar in mycket pengar till dem och de vill inte bli av med förtjänsten, säger Marian Petersel, föreståndare på det skyddade boendet.

Traffickingrättegången i Göteborg

Hon har jobbat här i elva år. Innan dess var hon elva år i Moldavien på ett liknande boende. Trycket är hårt.  De senaste elva åren har närmare 2.000 kvinnor sökt skydd här.

-Här har du skåpet med alla akter. Vi har en akt på varje flicka, säger Mariana Petersel.

Hallickarna tjänade en miljon

Hon tar fram en av akterna och visar oss. Där ligger psykologutlåtande, läkarundersökningar, bilder på kvinnan och hennes dotter. Där ligger också mejlkorrespondens med Sverige.

Den här kvinnan är en av dem som nu är målsägande i den rättegång som gick upp i hovrätten i Göteborg på måndagen.

Vintern och våren 2011 sålde hon och tio andra kvinnor sex på Rosenlund i Göteborg.

Allt hon tjänade ihop gick till hallickarna. Totalt skickade de sex hallickarna hem närmare en miljon kronor till Rumänien.

Kvinnan hade tidigare varit prostituerad i Rumänien och lånade pengar av en av hallickarna för att göra en abort. När hon kom till Sverige tvingades hon direkt ut på gatan, trots att hon fortfarande blödde.

I polisförhör berättade hon hur hon stoppade upp våtservetter i underlivet och hur hon nästan inte fick ut dem efter arbetspassats slut. De hade tryckts för långt upp av kunderna.

Hade med sig dottern

När polisen gjorde tillslag mot hallickarnas lägenhet i maj förra året och grep männen togs kvinnan till förvar. Hon berättade för polisen vad hon varit med om och att hon hade en liten dotter kvar i Rumänien.

Hotbilden mot kvinnan och dottern var stor. Därför kom hon till Mariana Petersels skyddade boende.

-Hon kom till oss med sin lilla dotter. Vi hade kontakt med henne under ett par månader, men hon var svår att hjälpa, berättar Mariana Petersel.

-Hon var hela tiden i förbindelse med hallicken, för det är så att även om Sverige griper och sätter sex hallickar i fängelse så står det kanske 16 personer i Rumänien och bara väntar på att få ta över flickan.

Det var vad som hände. Kvinnan som hade sålts i nästan hela sitt liv lämnade boendet och gick tillbaka till hallicken.

Tillbaka på gatan i Göteborg

-Hon är i Göteborg. Hon är tillbaka på gatan. Det är en skam, men så är det. Vi är inget fängelse så vi kan inte förbjuda vuxna kvinnor att prata i telefonen eller att åka härifrån, säger Mariana Petersel.

På boendet bor för tillfället fem kvinnor. Den yngsta är en flicka på 15 år.

Förra året bötfällde polisen i Göteborg 255 män för att ha köpt sex. De flesta köpte av de rumänska kvinnorna. Men det är ovanligt att så många bötfälls. Polisen i Göteborg hade då en särskild insats mot just sexköp. Sexköpen är nu en del i bevisningen i rättegången.

Mariana Petersel tycker att Sveriges sexköpslag är bra. Men hon säger att det är ofattbart att det finns en så stor marknad för att köpa unga flickor.

Sexmarknaden är stor i Europa

-En man köper sex av en tonåring. Sen åker han direkt efteråt hem till sin familj där han kanske har en dotter i samma ålder som den som han just har förgripit sig på. Och det här kan vara en vanlig, respekterad familj. En familjefar.

Mariana Petersel ser inget slut på sexhandeln i Europa. Och i och med den ekonomiska krisen i många av Europas länder är situationen katastrofal säger hon.

-Man drömmer om ett bättre liv. Då blir man ett lätt offer för människohandlare, säger hon

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Traffickingrättegången i Göteborg

Mer i ämnet