Foto: SVT

Europol: Trafficking är större än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Problemet med trafficking är större än någonsin förut. Det säger Steve Harvey, ledare för traffickinggruppen på Europol, till SVT.

21 miljoner människor världen över falleroffer för människohandeln, visar siffror från Internationellaarbetsorganisation ILO. I Sverige har landets hittills största traffickinghärvanystats upp och sex rumänska män står nu inför rätta i hovrätten, efter att hadömts för koppleri respektive människohandel i tingsrätten. I de aktuellafallet rör det sig om rumänska kvinnor som sålts i Sverige. Rumänien är ett avde länder som Europol har satt under sin radar och ses som ett högriskområdeför traffickingoffer, enligt Steve Harvey, gruppledare för trafficking påEuropol.

Rumänien riskområde

Traffickingrättegången i Göteborg

-Vi har många rumänska offer för traffickingoch också många rumänier som är människohandlare. Vi ser det som ett riskområdeför både rumänska medborgare och en plats för organiserad brottslighet. Men detär också många fler länder involverade i traffickingprocessen. Det finns inteett enda EU-land som inte påverkas av traffickingen, säger Steve Harvey tillSVT.

Harvey har mött många offer förmänniskohandeln och menar att problemet har ökat på senare år – till att nuvara större än någonsin förut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Traffickingrättegången i Göteborg

Mer i ämnet