Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen. Foto: TT

Västra Götalandsregionen går upp i regionalt stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionen har idag bestämt att gå upp i regionalt stabsläge på grund av coronapandemin.

– Det är en bekymmersam situation med den snabba ökningen, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör på Västra Götalands regionen.

Beslutet att gå upp i regionalt stabsläge tas för att kunna bemöta det ökade behovet av vården i regionen. På så sätt hoppas ansvariga på regionen kunna samordna och stödja regionens verksamheter.

– För många medarbetare på såväl sjukhus som vårdcentraler är det ansträngt och vi behöver samla Västra Götalandsregionens resurser mer effektivt för att stödja förvaltningarna, skriver hälso- och sjukvårdsdirektör, Ann Söderström, i ett pressmeddelande.

Coronapandemin

”Bra tillgång till skyddsmateriel”

Både antal bekräftade fall och antal inlagda patienter i regionen har fördubblats på bara en vecka. Det är något som oroar sjukvårdsdirektören.

– Det är en bekymmersam situation med den snabba ökningen och vi behöver nu börja ställa in planerad vård för att frigöra vårdplatser. Vi har bra tillgång till skyddsmateriel, läkemedel och annan utrustning, skriver Ann Söderström.

Regionen uppmanar alla invånare i Västra Götaland att följa de nya lokala råden som trädde i kraft i torsdags och undvika möten, samlingar och köpcentrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet