Här inträffade explosionen. Foto: Polisens förundersökning

Viktig bevisning visades inte vid nazisträttegång

Uppdaterad
Publicerad

Viktig bevisning som kunde koppla en nazistledare till den bomb som sprängdes vid ett flyktingboende visades aldrig upp i rätten. Det framkommer i en granskning som Ekot vid Sveriges radio gjort.

När bombattenttentatet ägde rum vid ett flyktingboende i Frölunda i januari 2017 hade Säkerhetspolisen redan spaning på den nazist som senare kom att åtalas för attentatet. I utredningen kunde Säpo och åklagare med hjälp av GPS-positionering koppla ihop den åtalades inköp av tre äggklockor som var identiska med en äggklocka som användes i bomben.

Äggklockorna utgör en viktig bevisning till rättegången, men en rapport om den tekniska övervakning som Säpo gjort visades aldrig upp i rätten.

– Skulle vi närmare, alltför detaljerat, beskriva metoden så skulle det ge kriminella och misstänkta en möjlighet att skulle skydda sig mot metoderna, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Mats Ljungqvist, till Ekot.

Bevisningen räckte inte till

I stället för att visa den tekniska bevisningen så vittnade istället en samordnare för Säkerhetspolisen om vad som gjorts. I den följande domen skriver rätten att underlaget saknas.

De två män som åtalades för bombattentatet vid flyktingboendet friades i hovrätten i brist på bevisning. De dömdes däremot tillsammans med en tredje person för två andra bombattentat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.