Vinterbadarna om Ragnerudsbadet i Färgelanda

Publicerad

Att bada utomhus året om har blivit allt mer populärt. Men det ställer också krav på att badplatserna är i ordninggjorda även på vinterhalvåret. Gruppen ”Badsystrarna” i Färgelanda kommun tycker att den kommunala badplatsen är både nedgången och osäker.

– Där är det ju jätteslitet och hemskt, säger Solveig Pommer Adler och pekar in i omklädningsrummet.

Varje dag, året om, träffas gruppen ”Badsystrarna” vid Ragnerudsbadet utanför Högsäter i Färgelanda kommun för att ta sig ett dopp. Gruppens första medlemmar började göra detta för över tre år sedan.

Nu brukar de vara mellan sju till tio damer som samåker till badet för ett dopp oavsett väder.

Valet 2022 Väst

– Jag tycker den här platsen är så fantastisk. Man skulle kunna göra den otroligt attraktiv med små medel, säger Solveig Pommer Adler.

Omklädningsrummet har sett sina bästa dagar både utvändigt och invändigt. För att göra det lite trevligare har gruppen själva har lagt in lite trasmattor och satt upp lyktor under vintern.

– Det är väldigt tråkigt att det ser ut så här. Det är ju inte bara vi som är här utan väldigt många andra också.

Färgelanda kommun har ansträngd ekonomi

Solveig Pommer Adler tycker att det är kommunens ansvar att se till att den blir bättre upprustad.

– Har man inte ansvar för en sådan här plats? Det kallas ju för ett kommunalt bad. Och då tycker jag man ska ta ansvar för det.

Samtidigt har kommunen en ansträngd ekonomi och förra året kom till exempel ett sparkrav på elva miljoner inom skolan.

Hur viktigt är det då att satsa på badplatser?

– Jag tänker på simskolan. Det är väldigt, väldigt viktigt att alla lär sig simma. Och det är inte så kul att komma hit som liten tycker jag. Det är inte tryggt och säkert här.

I videon får du följa med Badsystrarna under ett dopp och se varför de tycker badplatsen är dåligt skött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet