Ytterligare bekräftade mässlingsfall väntas under måndagen

Ytterligare bekräftade mässlingsfall väntas under måndagen

Uppdaterad
Publicerad

Fler fall av den mycket smittsamma sjukdomen mässlingen är att vänta. Under söndagen så analyseras ytterligare sex fall där bekräftelse kommer under måndagen.

– Vi analyserar provsvar från flera individer och av allt att döma kommer vi att få fler fall bekräftade, säger Eva Lindhusen Lindhé som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Det är fullt upp för personalen på smittskyddet efter att fler misstänkta fall fortsätter att strömma in. Smittspårning tar tid och ibland krävs det ett detektivarbete för att klargöra var och vilka personer som rört sig där smittade personer varit.

– En vanlig helg så jobbar en smittskyddsläkare och har jour. Nu har vi behövt gå upp till fyra läkare som jobbar under söndagen, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Mässlingsutbrott i Göteborg

”Mycket allvarligt läge”

Hon kallar det för ett mycket allvarligt läge och vågar inte spekulera i om utbrottet nått kulmen eller inte. Än syns inte någon minskning av antalet misstänkta fall och Eva Lindhusen Lindhé säger att fler kommer att drabbas. Av hänsyn till patientsekretess så vill Eva Lindhusen Lindhé inte ge fler detaljer om de personer vars prover analyseras under söndagen.

– Men jag kan säga att minst en person har rört sig på ställen som inte är lämpligt om man har mässlingen, säger hon.

Hittills har 18 fall bekräftats ha mässlingen och sju av dessa är personer som jobbar inom sjukvården.

Stort intresse för vaccin

Utbrottet har resulterat i att intresset för att vaccinera sig är rekordstort, åtminstone i Västra Götaland.

– Folk ringer hela tiden. Det är bra och vi har ingen brist på vaccin just nu, men för att det inte ska uppstå en bristsituation bör man fundera på hur bråttom det är. Jag uppmanar främst personal inom sjukvården att vaccinera sig, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Mer i ämnet