Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ziba Jaraffy som bröt nacken på buss 16 i Göteborg är sjukskriven på heltid. Foto: Liubov Nenasheva/SVT

Ziba Jaffary bröt nacken på bussfärden från jobbet – tyst från Västtrafik

Uppdaterad
Publicerad

Ziba Jaffary var på väg hem med buss 16 i Göteborg, när bussen plötsligt bromsade in hårt. Hon flög framåt och bröt nacken.

– De sa att jag brutit nacken, men på ett snällt sätt. Det hade kunnat gå mycket värre, säger Ziba.

Måndagen den 15 maj var Ziba Jaffary, 65, på väg hem från sitt nattliga arbetspass inom hemtjänsten. Hon tog som vanligt buss 16 från Brunnsparken, och satte sig på ett fyrasäte.

Bussen hade precis passerat Domkyrkan när den av okänd anledning behövde bromsa in hårt. Ziba ser sätet mittemot komma emot sig, sedan minns hon ingenting mer.

– Jag vaknade av att några tjejer försökte hjälpa mig. Men jag kunde inte hålla upp huvudet själv, och jag kunde inte röra mina händer, berättar hon.

Låg på sjukhus i fem dagar

Ziba kördes med ambulans till akuten, där det konstaterades att hon fått en fraktur i en nackkota.

Efter fem dagar på sjukhus har hon nu fått åka hem, men då hon är känslig mot morfin har hon ständigt starka smärtor i nacken. Detta gör att hon inte kan sova på nätterna. Hon måste även själv ha hemtjänst nu, då hon inte klarar av att sköta sina vardagliga sysslor.

Noll återkoppling från Västtrafik

Trots att Ziba kontaktade Västtrafik redan dagen efter olyckan, och ett flertal gånger därefter, säger hon att hon inte har fått någon återkoppling. Men samma dag som SVT kontaktar Västtrafik för att ställa frågor om olyckan, ringer de till Ziba. Då har det gått två veckor sedan olyckan.

– De har ignorerat mig fram till nu. Fram tills jag kontaktade media, säger hon.

Enligt Västtrafik har man fått en anmälan från bussföretaget Transdev om skadan – men sedan har det brustit i interna rutiner vilket gjort att Ziba stått utan svar från dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.