Foto: SVT

Här är allt du behöver veta om SM-veckan

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag startar SM-veckan vinter i Skellefteå och 27 idrotter ska kora 129 svenska mästare. SVT Sport sänder mer än 80 timmar under veckan.

SM-tävlingarna smyger igång under tisdagen med kval till big air (freeskiing) och squash, och arrangemanget invigs med en stor musikfest på torget på tisdagskvällen.

Fyra nya idrotter finns med under veckan; freeskiing, snowboard, cricket och puckelpist, och faktum är att fler medaljer delas ut än vid OS i Pyeongchang. Även antalet deltagare är fler, vid SM i Skellefteå är det drygt 3300 deltagare som är med (jämfört med 2900 i OS).

SM-veckan Skellefteå

1500 funktionärer

Centrum för tävlingarna kommer att vara Skellefteå, men även i Bygdsiljum och Klutmark blir det tävlingar. Och de alpina tävlingarna avgörs i Tärnaby. Ungefär 1500 funktionärer jobbar med arrangemanget.

Stjärntätt

Några av stjärnorna som deltar är Charlotte Kalla, Sebastian Samuelsson (skidskytten ställer upp i längd-SM), André Myhrer, Frida Hansdotter, Sandra Näslund, Elin Johansson och Anton Marklund.

Här kan du kolla på en karta var och när alla sporter avgörs. SVT reserverar sig för eventuella ändringar.

Fakta

Här är idrotterna under SM-veckan:

Alpinrodel

Alpint (slalom, parallellslalom, storslalom)

Bowling

Casting

Cricket

Crosskart

Curling

Cykeltrial

Danssport

Draghundsport

Freeskiing (big air, slopestyle)

Jujutsu

Klättring

Längdskidor

Puckel (puckelpist, parallellpuckelpist)

Radiostyrd bilsport

Rallysprint

Rallycross

Rullstolsinnebandy

Skicross

Skidorientering

Snowboard (big air, slopestyle)

Stadioncross

Styrkelyft

Squash

Taekwondo

X-trial

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan Skellefteå

Mer i ämnet