Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Nyberg, åklagare, berättar om åtalet om varför han väcker åtal för försök till mord och grov våldtäkt mot barn. Foto: Lukas Deininger/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Våldsdådet på Morö Backe: 15-årig pojke åtalas för försök till mord och grov våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig pojke åtalas nu för våldsdådet på Morö Backe i Skellefteå i somras. Han åtalas för försök till mord och grov våldtäkt på en nioårig flicka.

Enligt åtalet har pojken utsatt flickan för strypvåld – vilket gett henne bestående men i form av hjärnskador.

– Flickan har utsatts för ett synnerligt lidande och angripit henne med grovt våld, säger åklagare Andreas Nyberg.

Det var den 7 juli som flickan lämnade sitt fritids vid 15.20 tiden. Hon hittades svårt skadad i ett skogsparti ett par timmar senare.

– Om hon inte hade kommit under sjukhusvård hade hon avlidit, säger kammaråklagare Andreas Nyberg vid Åklagarkammaren i Umeå.

”Inte brytt sig om hon skulle överleva eller inte”

Flickan har utsatts för strypvåld vilket orsakat bestående men i form av hjärnskador. Pojken har också misshandlat henne med sparkar, slag och en pinne, enligt åtalet.

– Vi har inte kunnat höra flickan under förundersökningen på grund av att hennes skador är så allvarliga. Det är självklart en hemsk upplevelse för nära anhöriga, säger Andreas Nyberg och fortsätter:

– Han har inte brytt sig om hon skulle överleva eller inte.

Hör åklagaren berätta mer i klippet.

Flickans blod fanns på pojkens kläder

Enligt åklagaren har pojken gjort vissa medgivanden och det finns även annan bevisning.

– Flickans dna har återfunnits på pojkens kropp och flickans blod har återfunnits på pojkens kläder, säger Andreas Nyberg.

Har pojken själv gett någon förklaring till det inträffade?

– Nej, inte som jag förstår det, men genom att utföra den här gärningen, som han misstänks för, har han visat att han har både vilja och förmåga att utföra det, säger åklagare Andreas Nyberg.

Pojkens ålder har ifrågasatts

Pojken har genomgått en åldersbedömning, då han på papperet var 13 år vid brottstillfället. Utredningen har visat att pojken är 15 år och straffmyndig. Åklagaren vill dock inte berätta vad han yrkar på för straff förrän under rättegången.

Rättegången inleds den 12 oktober i Skellefteå tingsrätt, mest troligt kommer den hållas bakom stängda dörrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En flicka hittas svårt skadad på Morö Backe i Skellefteå och en pojke i 15-årsåldern misstänks för mordförsök samt grov våldtäkt mot barn. Här har vi sammanfattat det som hänt i fallet. Foto: Goggle Earth, Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mordförsök på minderårig flicka i Skellefteå

Mer i ämnet