Foto: Magnus Andersson/TT

27-årig man fälls för oaktsam våldtäkt – första HD-domen efter nya samtyckeslagen

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig man i Västerbotten fälls för oaktsam våldtäkt i Högsta domstolen. Det är den första domen som tagits upp i HD efter den nya samtyckeslagen.

Händelsen inträffade i Västerbotten, när mannen övernattade hos en kvinna han haft kontakt med via sociala medier. Tingsrätten och hovrätten ansåg att mannen haft uppsåt, och dömde 27-åringen för våldtäkt. Men Högsta domstolen resonerar annorlunda och fäller istället mannen för oaktsam våldtäkt.

– Det innebär att han inte hade uppsåt men var grovt oaktsam, säger My Hedström, byråchef på Åklagarmyndighetens rättsavdelning.

Domen från HD under torsdagen är den första domen enligt nya samtyckeslagen, som trädde i kraft den 1 juli 2018.

Får sänkt straff

27-åringen döms till fängelse i två år och tre månader för oaktsam våldtäkt, påföljden innefattar även andra fall som mannen blivit dömd för: våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande.

Det tidigare fängelsestraffet från hovrätten var tre år och tre månader. HD sänker alltså straffet med ett år. Den oaktsamma våldtäkten har enligt Högsta domstolen ett straffvärde på åtta månader.

– Här har man gett en vägledning om vilket straffvärde en oaktsam våldtäkt ska ha, säger My Hedström, byråchef på Åklagarmyndighetens rättsavdelning.

Tolkade inte passivitet som att han skulle sluta

Mannen, som är hemmahörande i Västerbotten, hade haft kontakt med kvinnan under en lång tid innan de träffades och sedan sov med varandra. Under övernattningen började han att ta på henne, och därefter ska våldtäkten ha ägt rum. Kvinnan har berättat hur hon blev helt stel när 27-åringen rörde henne, men mannen menar att han inte tolkade hennes passivitet som att han skulle sluta. Tidigare under kvällen ska kvinnan ha gjort klart att hon inte ville ha sex med honom.

Enligt HD är det bevisat att gärningsmannen har genomfört de sexuella handlingarna utan att kvinnan deltagit frivilligt. Domstolen anser inte att det står klart att mannen handlat med uppsåt.

Tidigare har det krävts hot, våld eller tvång eller att gärningsmannen har utnyttjat offrets särskilt utsatta situation för att en handling ska räknas som våldtäkt.

Från och med 1 juli 2018 utgår i stället lagen från att sex ska vara frivilligt – är det inte det så är det olagligt. I nya lagtexten står att domstolarna särskilt ska beakta ”om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt”.

Två nya brott har också förts in i brottsbalken, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Det innebär att gärningsmannen kan dömas för exempelvis våldtäkt – även om det inte fanns ett sådant uppsåt – om personen varit grovt oaktsam gällande att den andra inte deltar frivilligt.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.