Det var stort säkerhetspådrag inför rättegångens första dag. Foto: SVT

30-åringen ska genomgå en psykundersökning

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hölls den sista rättegångsdagen mot den 30-årige man som misstänks för mordet på en 27-årig man i ett studentrum på Ålidhem i Umeå. Tingsrätten gör bedömningen att mannen är skyldig – nu ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

På måndagen höll åklagaren och dem mordmisstänkte 30-åringen sina slutpläderingarna. Åklagaren yrkade på att den mordmisstänkta mannen ska dömas till ett långt fängelsestraff.

– Jag yrkar på försvårande omständigheter vilket innebär att det överstiger det som tidigare varit normalt för följden för ett mord. Det ligger mellan 16-18 års fängelse eller livstid, säger kammaråklagare Stina Westman.

Mordet på Ålidhem

Ska genomgå psykundersökning

Åklagaren begärde att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan dom. Denna ska ge svar på om mannen begick gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

30-åringen har hela tiden nekat till brott och advokaten menar att bevisen inte håller.

– Det är inte ställt utom rimligt tvivel att det finns alternativa gärningsmän och åklagaren har inte teknisk bevisning eller annan bevisning som räcker för att nå upp till att det är ställt utom rimligt tvivel, säger försvarsadvokat Thomas Nyman.

Umeå tingsrätt har till folkbladet.nu lämnat beskedet att slutsatsen är att mannen är skyldig:

”Övertygande bevisning föreligger om att han har begått de gärningar som han åtalats för och att gärningarna är att bedöma som åklagaren gjort”, skriver folkbladet.nu.

Rättegången kommer att återupptas när den rättspsykiatrisk undersökningen är klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Ålidhem

Mer i ämnet