Idag kom domen, 17 års fängelse, mot den 30-årige man som ska ha mördat en 27-årig man i en studentkorridor på Ålidhem i Umeå. Foto: SVT/Montage

Mördade 27-åring – döms till 17 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad
Han åkte till studentkorridoren i Umeå för att köpa kokain. Men när han inte fick det slutade det med att han istället mördade den 27-årige man han skulle köpa av. Nu döms den 30-årige mannen till 17 års fängelse för mord.

Enligt Umeå tingsrätt är det helt övervägande skäl som talar för att 30-åringen haft ett uppsåt att döda 27-åringen.

Det var i april i år som SOS Alarm fick ett samtal från en person som säger sig ha bevittnat ett mord i en studentkorridor på Ålidhem i Umeå.

Vittnet sade då att han, tillsammans med den nu dömde mördaren, och en tredje person, åkt till Ålidhem för att köpa droger hos 27-åringen, men att det slutat med att den 30-årige mannen tagit fram en kniv och huggit 27-åringen. Till slut ska mannen, enligt vittnet, ha skurit av halsen av 27-åringen.

Vittnet lämnade platsen

Vittnet ska då ha blivit så skärrad att han sprang därifrån, och samtalet till SOS inkom först dagen efter mordet.

När patrull kom till platsen hittade de en man som blivit brutalt knivmördad, och inledningsvis anhölls alla tre personerna misstänkta för mordet. Senare riktades mordmisstankarna endast mot den 30-årige mannen.

30-åringen har i förhör lagt över skulden på en av de andra männen, och hävdat att han själv ”bara var där.” 

Knarkaffär som gick snett

Det framkommer i domen att den dömde 30-åringen hade för avsikt att köpa kokain av 27-åringen. När han inte fick det blev han istället våldsam, och mördade mannen med kniv.

Han försökte sedan hindra de andra männen från att larma polis och blev arg på den ena, för att han inte ville vara med och ”städa” på brottsplatsen.

Senare hittades det misstänkta mordvapnet, en kniv, under en stuga vid Bräntberget. Där fanns DNA från både 30-åringen och 27-åringen.

Ingen allvarlig psykisk sjukdom

Under hösten gjordes en rättspsykiatrisk undersökning på mannen, som visade att han inte begick gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk sjukdom, vilket gjorde att han fick fängelse som straff.

Umeå tingsrätt friar däremot en annan man som åtalades för medhjälp till övergrepp i rättssak och skyddande av brottsling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Ålidhem

Mer i ämnet