Foto: Berno Jonsson/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Advokaten: ”Min klient är inte skyldig”

Publicerad

Det var tryckt stämning i rättssalen när rättegången för mordet på Ålidhem inleddes under tisdagen. Åklagaren har motivet klart för sig men försvaret menar att det finns en annan gärningsman.
– Min klient är inte skyldig, säger försvarsadvokat Thomas Nyman.

Det var den 27 april i år som en 27-åring dödades våldsamt med kniv i ett studentrum på stadsdelen Ålidhem i Umeå. Tre personer var närvarande vid brottstillfället men tidigt misstänktes 30-åringen som ensam gärningsman. Han greps senare misstänkt för brottet och åtalades i slutet av juli.

30-åringen och en 18-åring står bägge två åtalade misstänkta för övergrepp i rättssak. 18-åringen anklagas även för grovt skyddande av brottsling. Den huvudmisstänkte förnekar allt utom ringa narkotikabrott.

Tryckt stämning

Det var stort säkerhetspådrag inför rättegångens första dag där åklagaren fokuserar på att fastställa tidlinjen för morddagen. De huvudmisstänkta sitter finklädda och orörliga i rättssalen, de svarar knappt på tilltal.

Åklagarens teori är att de misstänkta var på jakt efter narkotika och att det är vid ett köp som situationen eskalerat till mord. Det är huvudmotivet för mordet menar åklagaren.

De anhöriga till de anklagade ser enligt SVT:s reporter bedrövade ut medan tidslinjen fastställs.

”Min klient är inte skyldig”

På brottsplatsen ska alltså tre personer ha varit närvarande men bara en misstänks för mordet. Försvaret menar på att finns en annan gärningsman – den tredje personen, som även är den som tipsade polisen om mordet.

– Min klient är inte skyldig. Det är en annan som är det och jag tycker mig ha bevis för det, säger Thomas Nyman, advokat till den huvudmisstänkte, till SVT Nyheter.

Rättegången är planerad till sex dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Ålidhem

Mer i ämnet