• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Taxichauffören Tommy Tejada, frun Karol Contreras och deras son köpte ett hus alldeles intill platsen där det giftiga gruvavfallet från svenska Boliden dumpades på 1980-talet. Foto: Sara Murillo Cortes

796 chilenare stämde Boliden – ny väntan på dom

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen avslutades rättegången i hovrätten i tvistemålet mellan Boliden och Arica victims. Det har varit omfattande förhandlingar – och domen kommer först om en månad.

Närmare 800 chilenska medborgare har stämt Boliden på över 100 miljoner kronor eftersom de anser att bolaget gjort dem sjuka genom arsenikhaltigt gruvslam.

Parterna har olika syn på ifall svensk eller chilensk lag ska gälla, men i tingsrätten friades Boliden. Trots det har advokaten för Arica victims goda förhoppningar om att domen ska ändras i hovrätten.

Bolidens avfall i Chile

– Förhandlingarna har varit som förväntat. Men vi har bearbetat materialet på ett nytt sätt, med nya infallsvinklar. Samtidigt är vi realister, det här är inget givet mål, säger advokaten Johan Öberg som företräder Arica victims.

Domen en månad bort

Bolidens kommunikationsdirektör Klas Nilsson säger att det varit samma bevisning och argumentation som i tingsrätten, men att man betonat saker på ett lite annorlunda sätt.

– Det här har varit ytterligare ett tillfälle att förtydliga vad som hänt. Vi känner oss trygga att det kommer en välformulerad dom, säger Klas Nilsson till SVT.

Domen ska komma den 27 mars.

Här hittar du alla artiklar om giftskandalen i Chile.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet