Foto: Henning Sandström

80-talsinspirerad actionkomedi spelas in i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Filmen finansieras genom crowdfunding där pengarna redan har börjat strömma in. Nu kan 30-minutersfilmen bli långfilm.

En actionkomedi som utspelar sig i Miami och Tyskland, håller på att spelas in i Umeå. Filmen som heter ”Kung Fury” handlar om en super-kung-fu-polis vid samma namn som filmens titel som beslutar sig för att resa tillbaka i tiden för att döda Adolf Hitler. Förutom huvudpersonen kommer filmen att innehålla robotar, dinosaurier, nazister, vikingar, asagudar och mutanter.

– Jag ville göra en väldigt urspårad och händelserik film med mycket olika karaktärer och scenerier. För mig är 80-talet ett väldigt urspårat årtionde så det passade perfekt. Sen har jag lyssnat jag mycket på 80-tals musik och blivit inspirerad av det, säger filmskaparen David Sandberg.

Sandberg har stått för en stor del av arbetet. Han är manusförfattare, regissör och har producerat filmen tillsammans med ett produktionsbolag i Umeå. Från början jobbade han ensam med projektet men under året har det bara växt och växt.

Crowdfunding i raketfart

Manuset skrevs och filmen började produceras under 2012 och är delvis klar. Tanken är att det ska bli en 30 minuter lång kortfilm som ska visas på nätet och på filmfestivaler. För att kunna slutföra arbetet och ge ut filmen har han nu startat en Crowdfunding-kampanj som har fått en raketstart. Den startade 26 december och knappt 24 timmar efter den lades upp hade knappt 100 000 dollar strömmat in.

– Det är helt sjukt. Det har inte ens gått 24 timmar och vi är redan uppe i en halv miljon kronor.

– Det här är drömsituationen. Det känns helt helt sjukt. Jag kan inte förstå att det händer, säger han.

Kan bli långfilm

Minimigränsen för att filmen skulle bli klar var satt till 200 000 dollar. Men i den takt insamlingen sker nu är det inte omöjligt att det samlas in bra mycket mer pengar.

– 200 000 var realistiskt för att få klart filmen och göra den bra. Får vi helt sjukt mycket pengar tar vi det vidare och gör långfilm.

På måndag besöker Västerbottensnytt filmskaparen David Sandberg för att ta en titt bakom kulisserna. Håll utkik efter inslaget då.

Crowdfunding

Crowdfunding innebär att initiativtagare till projekt ber om kollektiv hjälp av allmänheten. De som gillar projektet kan investera pengar och samtidigt få något tillbaka, till exempel en roll i en film eller souvenirer som t-shirts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.