Under onsdagen hölls arsenikoffrens plädering i Skellefteå tingsrätt. Foto: SVT

Advokaten: ”Boliden har agerat vårdslöst”

Publicerad

Det drar ihop sig i det stora målet i Skellefteå där nära 800 chilenska medborgare stämt gruvbolaget Boliden på skadestånd. Under onsdagen var det arsenikoffrens ombud som höll sitt slutanförande i tingsrätten.

Arica Victims ombud -  två advokater och en professor i miljörätt – växeldrog arsenikoffrens slutanförande. Advokaten Göran Starkebo:

– Boliden har agerat vårdslöst. Bolaget förde ut miljöfarligt avfall mot lagar och förordningar. Trots att våtverksslammet innehöll stora mängder kvicksilver exporterades det till en mottagare i Chile, som inte hade kompetens att ta hand om det. Enbart provsändningen på 300 ton som processades i Promels rostugn släppte ut mellan tre och fyra ton kvicksilver till luften. I Sverige är det förbjudet att använda kvicksilver i termometrar. Då handlar det om gram...

”Har något inträffat i Arica?”

Plädering är en sammanfattning av vad som sagts och visats under en process. I Arica-fallet får parterna får hålla sina respektive slutanföranden var för sig utan att bli avbrutna av motparten. Avokaten Johan Öberg förde ordet under nyckelavsnittet orsakssammanhang.

– Jag ställer den retoriska  frågan: har något inträffat i Arica? Enligt Boliden har vi bara presenterat anekdotiska bevis. Att det har stiftats lagar om Arica, att det lämnats katastrofrapporter och påvisats skador och sjukdomar som drabbat tusentals människor, är det anekdotiska bevis? Har vi suttit här i sju veckor och sett bilder på avfallshögar som inte finns?

Saknar motstycke

Johan Öberg hävdade att innehållet i Bolidens material i Arica saknar motstycke i hela Chile.

– Det finns inga andra liknande platser, ingen gruvstäder i Chile som är i närheten av de giftmängder som befolkningen i Arica exponerats för. Så på frågan om något har inträffat där är svaret: ja.

I morgon torsdag fortsätter pläderingarna. Då är det Bolidens ombud som har ordet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet