Bolidens kommunikationsdirektör Klas Nilsson fick titta på SVT:s reportage. Foto: SVT

Boliden om reportaget: ”Starka vittnesmål”

Uppdaterad
Publicerad

Vattenånga och rök från skorstenarna vid Rönnskärsverkens stiger mot vinterhimlen. Malmbilar från Bolidens gruvor fyller på med mer material att smälta. Det var härifrån tre skeppslaster med bly – och arsenikhaltigt våtverksslam skeppades iväg till hamnstaden Arica i norra Chile åren 1984-85.

Nära 800 chilenare hävdar att den giftiga arseniken i deras urin kommer från just det avfallet.

– Det är starka vittnesmål från Arica, oavsett orsaken, medger Bolidens kommunikationsdirektör Klas Nilsson efter en titt på SVT:s inslag från Arica.

Bolidens avfall i Chile

Köpte hus – hamnade på en kyrkogård

Javiera Quispe är ett av de 796 offren hennes mamma Elia Cortez – berättar i inslaget om att familjen utan onda aningar köpte ett hus för att sedan upptäcka att de hamnat på en kyrkogård. På gatan har extremt många människor drabbats av cancer och andra svåra sjukdomar – relaterade till förhöjda halter av arsenik i deras kroppar.

– Men i rättegången har flera experter visat att arseniken i urinen kommit via dricksvattnet och kosten – inte från marken där våtverksslammet från Boliden en gång låg, säger Klas Nilsson.

Boliden: ”Ansvaret ligger på Promel”

Boliden har under hela rättegången – som inleddes den 17 oktober - hävdat att ansvaret för miljökatastrofen ligger på företaget Promel, som skulle upparbeta våtverksslammet från Rönnskär, och den chilenska staten som tillät bostäder i närheten och struntade i folks hälsa.

Gruvbolaget Boliden vill gärna framställa sig som ett ekologiskt hållbart och miljövänligt företag, som producerar nödvändiga metaller och återvinner dem i ett kretslopp.

Hur påverkar det Boliden?

Hur påverkas det ryktet av miljökatastrofen i Arica?

– Klart det påverkar. Samtidigt har Boliden i snart 100 år byggt sitt varumärke på att agera ansvarsfullt över lång tid, hellre än kortsiktigt genom en plånbok, säger Klas Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet