Advokat Linda Sundelöf menar att HD gått på mannens uppgifter i de detaljer där berättelserna skiljt sig åt. Foto: Ahlgrens advokatbyrå/TT

Advokaten om samtyckesdomen: “Kvinnan är lättad över att få upprättelse”

Uppdaterad
Publicerad

HD-domen om den nya samtyckeslagen är tudelad för den utsatta kvinnan. Det säger advokat Linda Sundelöf, som företrädde kvinnan i tingsrätten.
– Hon är lättad att mannen dömdes men det är förstås en besvikelse att straffet lindrades. 

Högsta domstolen meddelade idag att en 27-årig man från Västerbotten döms för oaktsam våldtäkt. Till skillnad från tingsrätten och hovrätten, där mannen fälldes för våldtäkt, menar HD att mannen inte förstått att kvinnan inte ville ha sex. Han har däremot varit grovt oaktsam, menar HD och dömer mannen enligt den nya samtyckeslagen. 

Advokat Linda Sundelöf, som tidigare företrätt kvinnan i tingsrätten, säger att kvinnan har blandade känslor kring domen som innebär ett lindrigare straff för mannen. 

– Men hon är förstås lättad över att få upprättelse för det övergrepp som begåtts mot henne, säger Linda Sundelöf.

”Har gått på den tilltalades uppgifter”

Ett fåtal uppgifter skiljde sig mellan kvinnans och mannens berättelse av vad som hände den natt som mannen sov över hos kvinnan. Bland annat menar mannen att kvinnan vänt sig mot honom när han låg bredvid honom i sängen, något kvinnan inte har något minne av. 

– Jag tycker det är synd att HD har gått på den tilltalades uppgifter, hade man inte gjort det hade han fällts för våldtäkt, säger Linda Sundelöf.

Hon har ändå förståelse för hur Högsta domstolen resonerat. 

– Åklagaren har bevisbördan och här står ord mot ord, så jag har full förståelse för att han döms för oaktsam våldtäkt istället. 

Tidigare har det krävts hot, våld eller tvång eller att gärningsmannen har utnyttjat offrets särskilt utsatta situation för att en handling ska räknas som våldtäkt.

Från och med 1 juli 2018 utgår i stället lagen från att sex ska vara frivilligt – är det inte det så är det olagligt. I nya lagtexten står att domstolarna särskilt ska beakta ”om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt”.

Två nya brott har också förts in i brottsbalken, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Det innebär att gärningsmannen kan dömas för exempelvis våldtäkt – även om det inte fanns ett sådant uppsåt – om personen varit grovt oaktsam gällande att den andra inte deltar frivilligt.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer