My Hedström, byråchef hos riksåklagaern, tror att domen kommer få stor vägledande betydelse. Foto: TT

HD:s dom underkänner resonemang om ”tyst samtycke”

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolens första prövning av samtyckeslagen resulterade i en fällande dom. Försvaret har hävdat att det fanns ett “tyst samtycke”, men det resonemanget underkänns nu i högsta instans.

– Min uppfattning är att han helt skulle ha friats, men jag får böja mig för HD, säger försvarsadvokat Jörgen Frisk.

Mannen och kvinnan hade haft kontakt via sociala medier innan de träffades och kom överens om att han skulle sova över. Inför besöket skrev kvinnan till mannen att hon inte ville ha sex, och mannen svarade ”ok”.

Under övernattningen inledde mannen ett samlag med kvinnan, som berättar att hon då blev rädd och paralyserad.

Försvaret har hävdat att det har handlat om ett tyst samtycke, bland annat eftersom kvinnan låg i bara underkläder i sin säng när mannen kom till hennes bostad och att hon inte riktat någon kritik mot mannen efter samlaget.

Underkänner ”tyst samtycke”

Men resonemanget om tyst samtycke underkänns av Högsta domstolen. Mannen hemmahörande i Västerbotten, fälls för oaktsam våldtäkt.

– Den invändningen har inte godtagits, säger My Hedström, byråchef på Åklagarmyndighetens rättsavdelning och den som företrätt kvinnan.

Även försvarsadvokat Jörgen Frisk konstaterar att HD inte köpte resonemanget om tyst samtycke.

– Kvinnans agerande gör att det är rimligt att anta att han inte förstod att hon inte ville. Men jag får böja mig för Högsta domstolen.

Han är ändå nöjd med att straffet nu sänks och att HD konstaterar att mannen inte hade uppsåt.

– Det är ett betydligt lägre straff eftersom det bedöms som ett oaktsamhetsbrott istället för ett uppsåtligt brott. Jag har ännu inte pratat med min klient men jag tror att han är ganska glad, säger Jörgen Frisk.

Nedre gräns inte prövad

Enligt My Hedström blir domen vägledande på flera sätt. Bland annat när det gäller straffvärdet.

– Man har nu satt ett straffvärde på åtta månaders fängelse för oaktsam våldtäkt, säger My Hedström.

Hon säger att mannen inte skulle ha fällts utan den nya lagen.

– I den här situationen fanns inget våld eller hot. Kvinnan befann sig inte heller i en utsatt situation, vilket gör att mannen inte hade kunnat fällas för våldtäkt. Det är helt och hållet nya lagen som gjort att han fällts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.