Hör Sveriges åkeriers regionchef om de korta dragbilarna. Foto: Marit A Israelsson

Åkeribranschen vill stoppa EU-trailrar i vinterväglag

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges åkeriföretag får in en hel del klagomål på trafiksituationen med EU-trailrar som blockerar vägen för andra. Carina Ahlfeldt på Sveriges åkeriföretag tycker att den här fordonskombinationen bör stoppas helt i norra Sverige under vinterhalvåret.

– Någon form av reglering behövs för att framkomligheten ska bli bättre, säger hon.

Med reglering menar Carina Ahlfeldt, som är regionchef från Gävle och norrut, ett undantag från EU-reglerna som annars säger att man inte kan sätta särskilda krav på själva fordonen.

Hon och kollegorna i branschorganisationen driver frågan på flera sätt.

– Det handlar bland annat om att medverka kring hur korta dragbilar tekniskt kan bli säkrare på vägarna och att försöka påverka så att Trafikverkets vinterväghållning är tillräckligt bra, säger Carina Ahlfeldt.

Samtidigt framhåller hon att det är en knepig situation.

– Hursomhelst behöver de här lastbilarna kontrolleras och polisen är underbemannad redan idag, säger hon och berättar att det förs diskussioner med regeringen om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.