Här ser du hur lastbilarna har problem – till och med inne i stan. Foto: Marit A Israelsson/SVT

EU-trailrar orsakar problem i trafiken – polisen: Lagen är för klen

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med olyckor orsakade av EU-trailers fortsätter trots att snöröjningen efter snöovädren kommit ikapp. På E4 mellan Umeå och Skellefteå stoppas trafiken ofta upp och långa köer bildas.

– Jag ser det varje dag från polishusets fönster, säger Magnus Holmqvist som är gruppchef vid trafikpolisen.

Sveriges Radios trafikredaktion som informerar om trafiksituationen via de lokala P4-stationerna, bekräftar problematiken.

– Jo, det här är vardag nu under vintern. Vi går ut med varningar och information dagligen om lastbilar som fastnat och står stilla, berättar Love Bergström.

Så kallade EU-trailrar är vanliga på kontienten och består av en kortare dragbil med släp. De har en tendens att inte få fäste med drivhjulen och att vika sig som en fällkniv vid inbromsningar, särskilt i halt väglag. Utländska lastbilar har också ofta sämre vinterdäck.

”Lätt att det blir en kedjeeffekt”

Enligt Love Bergström uppstår trafikproblemen på samma platser som återkommer i rapporteringen.

– Det finns backar där det nästan alltid står någon lastbil. Om en blir stående är det lätt hänt att det blir en kedjeeffekt med begränsad framkomlighet, säger Love Bergström.

SVT nyheter uppmärksammade under den aktuella dagen flera situationer i Skellefteå där EU-trailers blir stående och begränsar framkomligheten genom centrum i både norr- och södergående riktning, med långa köer som följd.

Se hur det kan se ut längs E4 och hör trafikpolisens kritik mot lagen i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.