20-åringen som är misstänkt för mordförsök Öst på stan i centrala Umeå som ägde rum den 17 april omhäktades under torsdagseftermiddagen. Foto: Erik Abel, TT

Åklagare lägger munkavle på utredningen efter skjutningen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-åring som misstänks för mordförsök i samband med skjutningen i Umeå i mitten av april omhäktades under torsdagen. Åklagaren krävde även att tingsrätten skulle belägga inblandade parter med så kallat yppandeförbud.

– Det är för att skydda utredningen, säger Petra Hedberg, åklagare.

Den 17 april larmas polis till en misstänkt skottlossning Öst på stan i centrala Umeå. Bara timmar senare grips fem personer misstänkta för inblandning i skjutningen. Den 21 april häktades en 20-årig man misstänkt för mordförsök, de övriga försätts på fri fot, missankarna mot dessa kvarstår.

Under torsdagseftermiddagen omhäktades 20-åringen och vid förhandlingen krävde åklagaren att inblandade i utredningen skulle beläggas med yppandeförbud. Tingsrätten gick på åklagarens linje och beviljade yppandeförbudet.

Skjutning i centrala Umeå

– Det finns uppgifter vi inte vill ska komma ut, säger åklagare Petra Hedberg efter förhandlingen.

Åklagaren har nu ytterligare två veckor på sig att arbeta vidare med förundersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i centrala Umeå

Mer i ämnet