Lennart Holmlund (S). Foto: TT

Åklagaren: Oklart om Holmlund

Uppdaterad
Publicerad

Han tvingades till en paus från sina politiska uppdrag efter sina uttalanden om att romer bajsar annorlunda än svenskar. Lennart Holmlund (S) polisanmäldes också för hets mot folkgrupp i samband med att det uppdagades. Nu hamnar ärendet hos Justitiekanslern (JK).

”Jag var och såg hur det såg ut på OK på Carlslid och så har aldrig svenskar bajsat, aldrig i livet”, skrev han i en kommentar på Facebook.

Det var en av flera uttalanden som satte det före detta kommunalrådet Lennart Holmlunds (S) politiska karriär i gungning.

Lennart Holmlund

Han tvingades till en paus från sina politiska uppdrag och uttalandet polisanmäldes men någon förundersökning har ännu inte satts igång. Anledningen är att åklagaren tvekar om vem som har behörighet 

– Jag har tittat på ärendet och vill inte i detalj gå in på innehållet, men det har uppstått en frågeställning om vem som är behörig att fatta beslutet, säger vice chefsåklagare Axel Holmberg vid åklagarkammaren i Umeå.

Någon polisutredning har med andra ord inte inletts.

– Det har inte fattats något beslut alls. JK kommer först att ta ställning till om det är de eller jag som är behörig, säger Holmberg och fortsätter:

– Kommer det tillbaka så kommer jag att fatta beslut.

Besked väntas komma om cirka två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lennart Holmlund

Mer i ämnet