Foto: SVT.

Åklagaren: ”Tycker att vi har bevisat uppsåt”

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagaren Stina Westman är besviken över Tingsrättens dom. Mycket talar för att hon kommer att lämna in en överklagan.

Under måndagen så meddelade Lycksele Tingsrätt domen i rönnäsfallet. Stina Westman hade yrkat på mord på de männen som åtalades men istället gick Tingsrätten på en annan linje.

Männen dömdes till tio respektive två års fängelse för bland annat grovt vållande till annans död samt grov misshandel. Tingsrätten menade att åklagaren inte kunnat styrka uppsåtet.

Dödsmisshandeln i Rönnäs

– Jag tycker att vi har lyckats bevisa uppsåtet både i förhör och via teknisk bevisning, säger Westman till SVT.

Överväger att överklaga

Hon och chefsåklagaren Åsa Jonsson kommer nu att fundera över hur de ska gå vidare. Dem har tre veckor på sig att överklaga.

– Det är mycket som talar för att vi kommer att göra det, men vi måste gå igenom domen ordentligt först, säger Westman.

– Jag har läst igenom delar av domen, och den blev inte enligt vår linje. Den är välskriven, men det är ett svårt fall, säger Åsa Jonsson.

Silbersky nöjdare

Leif Silbersky har försvarat en av männen och han överväger också att överklaga.

– I det stora hela är jag nöjd, han friades ju från de grova mordanklagelserna. De närmaste dagarna ska jag studera domen noggrant och se om vi ska överklaga någon av de punkter som han fälldes för, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandeln i Rönnäs

Mer i ämnet