Åklagaren yrkar på livstid för Lyckselepappan

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Andreas Nyberg vill att rätten prövar frågan om att döma den misstänkte Lyckselepappan till fängelse. Han yrkar då på livstid. Om det inte blir fängelse yrkar han på rättspsykiatrisk vård.

Efter lunch på tisdagen inledde åklagare och försvar sina slutanföranden vid Lycksele tingsrätt där en man i 50-årsåldern står åtalad för tre fall av mordförsök mot sina två barn och sin egen mor.

Mannen har under sin tid i häktet genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar på att han vid tidpunkten för dådet led av en allvarlig psykisk störning.

Visste om sin störning

Åklagare Andreas Nyberg menar i sitt slutanförande att mannen visste om sin störning och att att han varit i kontakt med vård och medicinerat, men att han slutat ta medicinen dagarna innan attacken.

Nyberg menar att mannens psykiska störning inte har varit så påtaglig att han gjort handlingen utan uppsåt.

Fri från ansvar

Mannens försvarare, Kristian Shumkov, menar i sitt slutanförande att hans klient saknat uppsåt och att han ska gå fri från ansvar.

Försvaret menar att det är en del av sjukdomsbilden att mannen vid tillfället hade slutat medicinera. Shumkov menar hans klient inte förstod vad han gjorde, att det är uteslutet att mannen hade någon förståelse och insikt. Försvaret menar att mannen ska dömas till rättspsykiatrisk vård.

Dom i målet kommer att meddelas den 29 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.