Åklagare Axel Holmberg yrkar på att den 42-årige mannen bör dömas till livstids fängelse för mord. Foto: Arkivbild/Montage/SVT

Åklagaren yrkar på livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 42-årige mannen misstänks ha mördat sin hustru med kniv. Åklagare Axel Holmberg är övertygad om att det är mannen som dödat henne och vädjar om en rättspsykiatrisk undersökning och yrkar på livstids fängelse.

– Då handlar det om lagens strängaste straff, livstids fängelse, säger åklagaren under sitt slutanförande.

42-åringen är sammanbiten och tittar ner i bordet när slutanförandena hålls under onsdagen, rättegångens andra dag. Han har erkänt att han dödat sin hustru men hävdar nödvärn. Han menar att han kände sig hotad och fruktade för sitt liv.

Åklagaren däremot anser att det inte råder några tvivel om att det rör sig om ett mord.

Mord på Ersboda

– Det våld som 42-åringen använt är för mycket. Det är uppenbarligen oförsvarligt, säger åklagare Axel Holmberg.

”Har ändrat sig”

Åklagaren pekar även på flera luckor i 42-åringens berättelse. Han har bland annat uppgett att några av kvinnans skador ska ha varit självförvållade och inträffat tidigare under mordnatten. Detta menar åklagaren inte stämmer då det bland annat saknats spår av blod på andra platser än i köket.

– Jag menar att händelseförloppet som han uppgett inte är riktigt. Han har ändrat sig vid flera förhör, säger åklagare Holmberg och menar på att när han fått mer information till sig har han anpassat sin historia:

– Sedan 42-åringen får del av förundersökningen ändrar han sin berättelse och säger att han lägger kniven i diskhon. Tidigare har han sagt att han lagt den i sovrummet.

”Lagens strängaste straff”

Åklagaren menar på att 42-åringen i första hand bör genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

– Visar undersökningen att den inte undanröjer fängelsedom då handlar det om lagens strängaste straff, livstids fängelse, säger Axel Holmberg.

Målsägarbiträdet Lena Isaksson yrkar på skadestånd om totalt 180 000 fördelade på kvinnans tre barn.

– På vilket sätt kunde en obeväpnad kvinna liggandes med gärningsmannen sittandes på sig utgöra ett hot, resonerar Lena Isaksson.

”Han är på väg att svimma”

Försvarsadvokat Thomas Olsson menar att den fysiska bevisningen är svår att argumentera emot och anser att kärnfrågan är om mannen upplevde sig hotad.

– 42-åringen menar att han är på väg att svimma, att slockna, det är det som konstituerar en nödvärnssituation. Det man måste ta ställning till är om det finns stöd för hans uppfattning om att han upplevde sig hotad, säger Olsson.

Under torsdagen klockan 15.30 kommer tingsrätten lämna beslut huruvida mannen ska sitta fortsatt häktad samt om någon rättspsykiatrisk undersökning kommer ske.

Alternativt kommer man lämna en tidpunkt för dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på Ersboda

Mer i ämnet