Camilla Svensson och dottern Majken fick inte låna en bilbarnstol på bussresan mellan Skellefteå och Umeå. Foto: Moa Lindberg/SVT

Åkte buss från Skellefteå – fick ingen hjälp med bilbarnstol

Uppdaterad
Publicerad

Camilla Svensson och hennes dotter som är 1,5 år skulle åka buss mellan Skellefteå och Umeå. Men Länstrafiken kunde inte erbjuda en bilbarnstol till dottern.

– Jag vägrar åka osäkert med mitt barn så jag fick ordna annan skjuts från Skellefteå till Umeå, säger Camilla Svensson.

Camilla Svensson, som egentligen bor i Göteborg, var i Skellefteå för att hälsa på en släkting. När de skulle åka tillbaka kunde inte Länstrafiken i Västerbotten låna ut en bilbarnstol på bussresan mellan Skellefteå och Umeå. Hon uppmanades att ta med sin egen bilbarnstol istället.

– Det är helt omöjligt för mig att åka själv med barn, packning och bilbarnstol hela vägen till Göteborg. Deras lösning var att bussgods skulle ta med min bilbarnstol tillbaka till Skellefteå men de stänger klockan 18.00 och jag kommer fram till Umeå klockan 19.20, samt att det skulle kosta 666 kronor, säger hon.

Länstrafiken letar en lösning

Idag har Länstrafiken ingen lösning på problemet med bilbarnstolar på länets busslinjer. Enligt dem är det svårt att tillhandahålla stolar för barn i olika åldrar på alla bussar, men förhoppningen är att det ska vara lättare att resa med sitt barn i framtiden.

– Det finns att sätta in speciella säten som kan användas för barnen. Vi har det på linje 45 mellan Östersund och Gällivare och ska komma till bussarna på Norrlandskusten och E12:an längre fram, säger Harriet Söder, VD Länstrafiken Västerbotten.

I klippet hör du mer om bilbarnstolar på Länstrafikens bussar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.