Därför finns inga regler för mindre barn på buss. Foto: Christian Zetterdahl/SVT

Därför saknas säkerhetslagar för små barn på buss

Uppdaterad
Publicerad

På de flesta sträckor är mindre barn hänvisade till att sitta obältade i en vuxens knä. Idag finns inga lagar som ställer krav på att barnstolar ska finnas på bussar.

Det finns ingen nationell lag eller något myndighetskrav på att det ska finnas egna, bältade platser för mindre barn på buss. Det är upp till varje region att ställa krav på om barnstolar ska finnas i bussar.

Samtidigt har Transportstyrelsen, i ett tidigare regeringsuppdrag kring säkerhet i buss, kommit fram till att det är viktigt hur kollektivtrafiken skriver avtal och att krav på barnsäkerhet bör finnas på bussar. Transportstyrelsen har därför skrivit allmänna råd som avser passagerare under 15 år.

I videon förklarar Pernilla Bremer, utredare på Transportstyrelsen om varför det inte finns någon lag på att barnstolar ska finnas på bussar.

Ny utredning om barnsäkerhet

Just nu pågår ett internationellt utredningsarbete om barnsäkerhet på buss som studerar särskilda skyddsanordningar i buss för barn mellan 40 och 150 cm. Utredningen leds av FN:s ekonomiska kommission för Europa, UNECE, och ska presenteras i mars 2023 och.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.