Se hur det ser ut där renarna betar Foto: SVT

Akut brist på renbete: ”Man tappar framtidstron”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av vädret är bristen på renbete på sina håll akut. Redan har 20 ansökningar om katastrofskadeskydd kommit in till Sametinget. 

En av dem som är ute och letar bete är Thomas Stenlund från Malå sameby som just nu har renarna väster om Robertsfors. Marken är täckt av en tjockt lager av snöblandad is som han använder yxan för att forcera. 

– Katastrof. För även om de efter möda tar sig ner till laven så är det så mycket is och vätska i den att de får så kallad skvalpmage, berättar han.

Svårt med bevakning

Det innebär att djuren inte lägger tid och energi på att gräva utan istället springer vida omkring för att försöka hitta något bättre att äta. 

– De sprider ut sig som ärtor i kallvatten, far åt alla håll och kanter, och blir ju då dessutom svårare att bevaka och samla ihop, konstaterar Thomas Stenlund.

”Tappar framtidstron”

Enligt honom har det varit för många dåliga år. 

– Man tappar framtidstron, medger renägaren som ser katastrofskadeskyddet bara som en hjälp för stunden.

Vad önskar du dig nu?

– Det enda som kan rädda det här är tre veckor med regn.

I klippet visar Thomas Stenlund hur det ser ut och berättar vad han tycker behöver göras. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.