Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vaccinsamordnare Ronny Lestander berätta om vaccineringen av vårdpersonal i klippet: ”Lärt oss att man inte ska vaccinera hela personalgrupper samtidigt”. Foto: SVT

Akutpersonal i Västerbotten snart färdigvaccinerad: ”Känns lättande”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är akut- och ambulanspersonal samt förlösande barnmorskor i Västerbottens län i princip färdigvaccinerade. Under veckan har de allra flesta fått sin andra dos.

– Vi har en liten grupp på 30 personer som nyligen fått sin första dos, övriga 210 får dos två den här veckan, säger Camilla Sjölund, sjukhussamordnare NUS.

Idag, fredag, kommer den sista ur akutpersonalen på Norrlands universitetssjukhus få den andra vaccinsprutan mot covid-19. Därmed är alla anställda där, ungefär 150 personer, vaccinerade.

– Det känns lättande att det nu snart är gjort. Det kommer betyda mycket för personaltillgången, säger Paula Johagen, verksamhetschef vid akutmottagningen i Umeå.

Vaccinerar inte hela personalgrupper samtidigt

I Lycksele fick den sista av den prioriterade vårdpersonalen sin andra dos under torsdagen. Även i Skellefteå går man i mål med dos två för den allra högst prioriterade personalen.

Vanliga biverkningar efter vaccination gör att man inte ger sprutan till alla vid ett och samma tillfälle.

– Många fick muskelvärk, feber, huvudvärk och kände sig allmänt mörbultade när de tog andra sprutan, men symptomen var relativt snabbt övergående säger Paula Johagen.

Paula Johagen, verksamhetschef vid akutmottagningen i Umeå.

”Kan fortfarande bära på smitta”

De anställda på akuten kommer fortsätta att bära skydd trots vaccinationen.

– De kan fortfarande bära på smitta, skillnaden är att de inte själva blir smittade vilket tryggar akutvården, säger Paula Johagen.

I klippet berättar Ronny Lestander, vaccinsamordnare, mer om vaccineringen av vårdpersonalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet