Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det som driver Alex till att fortsätta samla in pengar? Hör honom berätta i klippet. Foto: Anders Öhlund/SVT

Alex har köpt 100 bilar – har skickats från Umeå till Ukraina

Publicerad

Sedan Ukrainakriget startade har Alex köpt upp ett 100-tal bilar av pickup-modell. Bilarna har lastas med hjälpsändningar från Umeå och körts ned till Ukraina.

– Nu samlar vi in pengar till en brandbil, berättar han.

I Ukraina har bilarna lämnats kvar, till armén eller till sjukvården för att transportera skadade, berättar Alex. Viljan att hjälpa Ukraina är stor i Västerbotten. Ukrainska föreningen har fått in kläder, sjukvårdsutrustning , elverk och mängder med pengar sedan kriget startade.

– Vi har fått pengar från hela landet till bilarna. Det handlar om dieselbilar som inte har mycket rost och fungerande växel och motor, säger Alex som hjälper Ukrainska föreningen i Västerbotten.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Hoppas på ny hjälpsändning

Behovet är stort efter att ryska missiler skadat hus och dödat människor. Under januari hoppas Alex kunna åka ned med en ny hjälpsändning till Ukraina.

– När man ser barn som gråter och folk som fryser och bostäder som är utbombade, då kan jag inte lägga av. Jag måste hjälpa mitt folk, säger Alex som själv kommer från västra Ukraina men som några år tillbaka bor i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet