Det var i Tegefjäll som älgen satte stopp för en fridfull hemfärd för Anders Hildén och hans son. Foto: Privat

Älg gick till attack i skidliften – sparkade tioåring i ryggen

Uppdaterad
Publicerad

Skidsemestern i Jämtland fick ett annorlunda slut för familjen Hildén från Holmsund, utanför Umeå. I skidliften stod plötsligt en aggressiv älg som gick till attack – och sparkade tioåringen i ryggen.

– Det var som att bli träffad av ett bowlingklot, säger pappan.

Efter ha spenderat lördagen i backarna i Duved skulle Anders Hildén tillsammans med sin tioårige son ta sig tillbaka till stugan i Tegefjäll.

– Vi hade gjort sista åket och skulle ta liften tillbaka till stugan. När vi står i bygelliften säger sonen plötsligt att det står en älg i liften. Han säger åt mig att fota den med mobilen, säger Anders och fortsätter:

– Vi hojtade åt älgen och först tänkte jag att den skulle flytta sig. Vi försökte runda den, men den ställde sig mitt i vår väg.

Älgspark

Då höjde älgen på frambenen och sparkade till Anders tioårige son som befann sig närmast älgen. Båda ramlade av liften men sonen lyckades klamra sig fast i bygeln och på så sätt fortsätta upp för backen och undkomma älgen.

– Jag åkte ner igen och berättade för liftpersonalen vad som hänt. Jag hoppade på liften igen för att åka upp till sonen, då stod älgen kvar och hade fällt öronen. Den visade att den inte tänkte flytta sig, så jag tvingades hoppa av liften, säger Anders.

Fick märken vid skuldran

När Anders släppte bygeln slog den i älgen som blev rädd och försvann in i skogen. Väl uppe på toppen återförenades Anders med sonen som efter omständigheterna mådde bra.

– Han beskrev det som att bli träffad av ett bowlingklot i ryggen. Han hade två stora märken vid skuldran där älgen sparkade, men annars klarade han sig rätt bra.

Direkt efter älgattacken sa sonen att han aldrig ville åka skidor igen. Pappa Anders förstår att han var skärrad men tror inte att skidkarriären är över.

– Jag har lovat honom att han aldrig kommer bli attackerad av älg i skidliften igen, det vore för osannolikt, säger Anders.

Älgen stod i vägen där liften gick och sparkade Anders Hildéns tioårige son i ryggen. Foto: Privat.

Skulle skjutas

Skistar som driver liften agerade snabbt efter det inträffade och älgen är nu avlägsnad från området.

– Vi fick tillstånd till skyddsjakt, när vi träffade på den betedde den sig som älgar ska. Så istället för att skjuta den så stötte bort den från området, säger Anders Aspholm, driftschef Skistar Åre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.