Den 18 april startar årets upplaga av ”Den stora älgvandringen”. Foto: SVT

Älgvandringen är igång – då satsar SLU på att sprida kunskap

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen drar SVT Umeå igång sin maratonsatsning på ”Den stora älgvandringen” där man för tredje året i rad får följa djurlivet i Kullberg utanför Junsele i SVT play. Intresset för älgar har blivit så stort att Sveriges lantbruksuniversitet nu storsatsar för att kunna svara på så många frågor som möjligt.

SLU kommer bland annat att sända live från Kullberg och från SLU i Umeå på sociala medier vid några tillfällen.

– Förra året fick vi en sådan fantastisk respons! Tittare hörde av sig med frågor dagligen, och fortfarande får vi frågor varje vecka till vår frågelåda, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö i ett pressmeddelande.

På SLU tar man bland annat fram kunskap om älgars rörelsemönster, biologi, fysiologi och liv. Forskning görs på älgar och trafik och om älgarnas påverkan på bland annat skogs- och jordbruk.

Man kan också ställa andra frågor till forskarna.

– Vi välkomnar fler frågor än endast de om just älg, säger Göran Ericsson.

Till SVT Play: Den stora älgvandringen 2021

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.