Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Seth Åbergs tips och råd. Foto: SVT/Helena Landstedt/TT

Alkohol- och drogdebut i ung ålder: Umeå bättre än rikssnittet

Uppdaterad
Publicerad

Umeå ligger bättre till än riksgenomsnittet där allt pekar på att unga debuterar allt senare med bland annat droger och alkohol.
– I Umeå är det endast ett par procent på gymnasiet som brukar droger kontinuerligt, säger Seth Åberg, processledare vid Umeå kommun, och hänvisar till den enkätundersökning som sammanställdes ifjol.

Enkätundersökningen bekräftar den nationella bilden – att unga i mindre utsträckning debuterar som väldigt unga. I Umeå har man sneglat på en modell på Island som man till viss del tagit efter. Detta för att få ett mer systematiskt arbete för att motverkar missbruk i unga år.

– Om det bara handlar om 50 ungdomar så kan vi fortfarande ha greppet medan om det skulle varit tre i varje klass istället för som nu en i var tredje hade det krävt helt andra insatser och krävt mer resurser, säger Seth Åberg.

I veckan hålls utbildning för såväl skolledare som andra personer som samverkar runt ungdomar med olika typer av problem.

– Det är viktigt att vi gör allt för att korta tiden så att de som söker hjälp verkligen får det så snart som möjligt, det kan vara avgörande, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer