Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Viktoria Hultman menar att droganvändandet är utbrett i Vilhelmina. Foto: Ante Fahlén

Viktoria Hultman har observerat hur drogkulturen i Vilhelmina breder ut sig

Uppdaterad
Publicerad

Veckan där två unga människor fått sätta livet till på grund av droger har fått hela samhället att ventilera oron över vad som håller på att hända i Vilhelmina. En som sett drogproblematiken växa är Viktoria Hultman.
– Det har fullständigt exploderat, säger hon.

En av de som deltar i dagens manifestation mot droger i Vilhelmina är Viktoria Hultman som just nu jobbar inom grundskolan. Hon är jämnåring med ett av offren, drygt 20 år.

Hon beskriver den lilla orten i Västerbottens inland med sina drygt 3 500 invånare som ett samhälle på väg utför, att mycket borde ha gjorts för länge sedan.

– Jag skulle med lätthet kunna ge dig 35 namn på ungdomar som missbrukar droger, de är i åldrarna 14 år och uppåt. Så vanligt är det här i Vilhelmina, säger Viktoria.

”Hela Vilhelmina står handfallna”

Det är inte första gången hon tänder ljus för unga människor som fallit offer. Hon har sett flera unga människor fara illa i missbruk och psykisk ohälsa i Vilhelmina.

– Hela Vilhelmina står handfallna inför det som har hänt, att unga människor gång på gång faller offer för droger, säger Viktoria och fortsätter:

– Det är så många syskon, familjer och vänner som också drabbas. Det måste få ett slut!

Sålde till 13-åringar

Det var för ungefär sju år sedan som hon såg en förändring och mer droger i omlopp.

– De stod helt öppet här nere i Skolparken och sålde, det spelade ingen roll om det var 13-åringar som handlade, helt sjukt, berättar hon.

Hon ser kritiskt på hur samhället inte gjort mer i tid mot drogerna.

– Folk på kommunen är säkert kunniga men det görs inte tillräckligt. Polis, allmänhet och sociala myndigheter måste samverka mer, det här har gått helt åt helvete. Det måste finnas resurser att hjälpa de som nu är i missbruk men också förebygga att inte ännu fler tar droger i unga år, säger Viktoria Hultman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Överdoser i Västerbotten

Mer i ämnet