Kunder som är allergiska hänvisas av flera apoteksbolag till webbshoppen.  Foto: Hasse Holmberg, TT

Allergiker och doftöverkänsliga utestängs från apoteken 

Publicerad

Personer med allergi och doftöverkänslighet kan ha svårt att handla på apoteken. Orsaken: Apoteken säljer parfymerade produkter och i vissa fall även nötter.
– Alla ska kunna hämta sin medicin, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och allergiförbundet.

Sedan avregleringen av apoteksmarknaden har sortimentet på apoteken ändrats. Idag säljs fler produkter med parfymämnen, kosmetika och även hälsokostprodukter som nötblandningar.

– Det har blivit sämre sedan det blev oreglerat, dels förekom inte de här produkterna då och apoteket hade ett tydligare uppdrag, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och allergiförbundet.

”Nötpåsar kan gå sönder”

I slutet av december 2018 skickade Astma- och allergiförbundet en skrivelse till samtliga apoteksbolag och uppmanade dem att se över sin hantering av nötter och dofter. 

På vilket sätt är parfymerade produkter och nötter ett problem? 

– För de som är doftöverkänsliga blir det här utbudet väldigt besvärligt och det finns många allergiker som reagerar på luftburna allergener i nötter.  

Men de förvaras väl i förpackningar eller stängda påsar? 

- Nötpåsar kan gå sönder eller öppnas och vi vet att det förekommer att kunder testar hudkrämer eller doftar på duschkrämer.

Efterfrågan styr

SVT har varit i kontakt med tre av apoteksbolagen. Samtliga säger att det är efterfrågan på parfymerade produkter som är orsaken till att de säljs. Kunder som är allergiska hänvisas till möjligheten att hämta ut medicinerna i webbshoppen. 

Kan ni inte handla på nätet?  

– Vissa personer kan handla på nätet men inte alla, jag tycker att alla ska kunna besöka apoteken få tillgång till sina läkemedel, det är apotekens primära uppdrag. Och man kan ju vända på det, varför kan de inte sälja de parfymerade produkterna på nätet och de parfymfria i butik?, säger Maritha Sedvallson.

SVT rapporterade · Reagerar du på parfymerade produkter?

Tack för alla inlägg och kommentarer. Hur tänker ni när det handlar om barn och allergier? Många barnprodukter innehåller parfym, tvärt emot riktlinjerna. Undviker ni det i vardagen eller handlar ni av bara farten? Dela mer er!
06.09
God morgon! 
Allt fler utvecklar en allergi mot parfymämnen samtidigt som det sker en ökning av parfym i allt fler produkter.
Hur reagerar du på parfymerade produkter? Dela med dig av dina erfarenheter i vår chatt.
06.42
Som ung trodde jag det var normalt att det tog tvärstopp i andningsvägarna när en välparfymerad person kom i närheten. Värst var hotellfrukostar med nypåtagna produkter. Som tur är räcker det för mig att backa några meter så kan jag andas igen
06.42
Man behöver inte vara allergisk mot dofter för att uppleva obehag med parfym och parfymerade produkter. Den som sprider stark parfymdoft gör ett intrång i min personliga sfär där jag vill kunna andas frisk luft och inte känna obehag av kemikalier.
06.51
Både herrar och damer som har starka doftartiklar på sig ger mig huvudvärk på några minuter om jag inte lyckas undvika dem. Dofterna ligger kvar länge i hissar, bussar och lokaler.
07.04
Är doftöverkänslig och önskar att all kollektivtrafik och alla arbetsplatser var doftfria...
07.11
Förutom att förpesta tillvaron för oss som vill kunna gå ut på konsert, restaurang, gå i affärer... De tror dessutom att deras parfym ska spela nån roll bland hundra andra? Idiotiskt. Meningslös fåfänga.
07.24
Jag måste flytta på mig om jag hamnar nära någon med stark parfymdoft på pendeln. Män doftar värst. Måste skura tvättmedelsfack noga innan jag tvättar i tvättstugan annars får jag besvär av mina rena lakan o kläder. Sköljmedel, är det verkligen nödvändigt?!
Jag hade inga besvär fram till 50 års ålder.
07.26
Reagerar på alla dofter. I kollektivtrafiken doftar alla från parfymer och cigarettrök till otvättade kläder. Flyttar mig hela tiden
Tänk så svårt att bara använda vanligt oparfymerat tvättmedel.
07.33
Jag är inte allergisk men har ändå svårt för parfymerade människor. Dofter som nästan suger andan ur en när man passerar och kan ligga kvar i utrymmen en längre tid. Sitter hellre bredvid en äldre man som luktar gubbsvett än en äldre dam som stinker av parfym.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer