Kunder som är allergiska hänvisas av flera apoteksbolag till webbshoppen. Foto: Hasse Holmberg, TT

Allergiker och doftöverkänsliga utestängs från apoteken

Uppdaterad
Publicerad

Personer med allergi och doftöverkänslighet kan ha svårt att handla på apoteken. Orsaken: Apoteken säljer parfymerade produkter och i vissa fall även nötter.

– Alla ska kunna hämta sin medicin, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och allergiförbundet.

Sedan avregleringen av apoteksmarknaden har sortimentet på apoteken ändrats. Idag säljs fler produkter med parfymämnen, kosmetika och även hälsokostprodukter som nötblandningar.

– Det har blivit sämre sedan det blev oreglerat, dels förekom inte de här produkterna då och apoteket hade ett tydligare uppdrag, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och allergiförbundet.

”Nötpåsar kan gå sönder”

I slutet av december 2018 skickade Astma- och allergiförbundet en skrivelse till samtliga apoteksbolag och uppmanade dem att se över sin hantering av nötter och dofter. 

På vilket sätt är parfymerade produkter och nötter ett problem? 

– För de som är doftöverkänsliga blir det här utbudet väldigt besvärligt och det finns många allergiker som reagerar på luftburna allergener i nötter.  

Men de förvaras väl i förpackningar eller stängda påsar? 

- Nötpåsar kan gå sönder eller öppnas och vi vet att det förekommer att kunder testar hudkrämer eller doftar på duschkrämer.

Efterfrågan styr

SVT har varit i kontakt med tre av apoteksbolagen. Samtliga säger att det är efterfrågan på parfymerade produkter som är orsaken till att de säljs. Kunder som är allergiska hänvisas till möjligheten att hämta ut medicinerna i webbshoppen. 

Kan ni inte handla på nätet?  

– Vissa personer kan handla på nätet men inte alla, jag tycker att alla ska kunna besöka apoteken få tillgång till sina läkemedel, det är apotekens primära uppdrag. Och man kan ju vända på det, varför kan de inte sälja de parfymerade produkterna på nätet och de parfymfria i butik?, säger Maritha Sedvallson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.