Foto: SVT.

Allt fler kvinnor väljer spiral

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kvinnor i Västerbotten väljer att sätta in en hormonspiral. Nu hoppas läkare att det här kan leda till att aborterna minskar.

På Ungdomshälsan i Umeå har antalet förskrivna hormonspiraler fördubblats mellan år 2013 och 2014. Från 300 till 600 stycken.

– Det är väl en rad orsaker. Dels att vi tycker att det är ett bra preventivmedel och att Läkemedelsverket kom ut med rekommendationer förra året om att det är ett bra preventivmedel även för kvinnor som inte fått barn.

– Dessutom är den vanligaste hormonspiralen subventionerad från år 2014. Från att ha kostat 1000 kronor så kostar den nu 100 kronor, säger Maria Smedberg som är läkare vid Ungdomshälsan.

Kan orsaka blödningar

Ökningen i Västerbotten är den största i landet. Men det finns nackdelar med en hormonspiral. Det kan göra ont att sätta in den, man kan få en infektion och man kan få blödningar efteråt.

Trots Maria Smedberg tror att allt fler kommer att välja hormonspiralen och att det kan få andra effekter.

– Man skulle kunna hoppas att om man har ett säkert preventivmedel så kan vi kanske se att abortfrekvensen minskar på sikt, säger Maria Smedberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer