Foto: SVT

Allt fler parkeringar avgiftsbeläggs

Uppdaterad
Publicerad

Gratisparkeringarna närmast Umeå centrum ser snart ut att vara ett minne blott. Snart kostar det pengar att parkera på gatan både väst, öst och norr om stan. Samtidigt ökar parkeringsbolagen sina intäkter.

Bostadsområdet Öst på stan har nu precis som Väst på stan börjat ta betalt om du vill parkera längs gatorna. Härnäst väntar också en omläggning av de nedre delarna av Haga där bilägare hittills har kunnat ställa bilen helt utan kostnad.

– Jag parkerar där det är närmast. Sen kanske jag inte parkerar så ofta, men det är klart – parkeringsbolagen blir väl rika, säger trafikanten Linus Rydefors.

Parkeringar i länet

Nya omläggningar

Under de senaste åren har en rad större omläggningar skett när det gäller parkeringarna i Umeå. Bland annat har det införts ett parkeringsförbud som innebär att det bara är tillåtet att parkera på gator där skyltningen visar det. 

Kostnaden att stå i de mest centrala delarna av stan har också ökat. Senaste höjningen kom 2013 då det bestämdes att de mest attraktiva platserna på kommunens gator ska kosta 25 kr i timmen. Men ju längre ut du ställer dig, desto billigare blir det och i ytterområdena är det fortfarande gratis.

Vad tycker du? Tyck till här!

Fler arbetsplatsparkerar nära centrum

Det kommunala parkeringsbolaget Upab har arbetat med omläggningen och de menar att det finns en tydligt och klar anledning till varför det här genomförs.

– När det gäller avgifter så har det visat sig att väldigt många arbetsplatsparkerar på gatumarksparkeringar nära centrum, säger Hans Gustafsson vd på Upab. Han fortsätter:

– Därför har man fattat politiska beslut om att vi ska avgiftsbelägga de gatorna.

Företagen växer

Upab som är den största aktören i Umeå har ökat sin omsättning med 45% de senaste fem åren. Vd Hans Gustafsson säger att ökningen till viss del beror på ökade parkeringsavgifter, men också att allt fler fastighetsägare anlitar företaget för att kontrollera deras parkeringar.

Det finns även flera privata parkeringsbolag i Umeå. Ett av dem är Q-park, ett företag som också vill utöka sin verksamhet i Umeå.

– Umeå är en tillväxtstad så där vill vi också växa och bli större. Vi kollar på fler ställen just nu, men jag kan inte gå in på det mer specifikt än så, säger vd Peder Ståhlberg.

Inte bara negativt

I kommunens parkeringsprogram står bland annat att avgiftsbeläggningen nära centrum ska leda till att det är mer fördelaktigt för kunder att använda en samladparkeringsanläggning istället för att stå på gatan. Men det handlar inte bara om det. Det står även att luftmiljön och tillväxten också varit centrala när kommunen jobbat fram sin parkeringsstrategi.

Vissa umebor ser positivt på att det nu börjar kosta att stå längs gatorna.

– Jag är själv boende Öst på stan och jag upptäcker att det står färre bilar utanför mitt köksfönster. Behöver man inte ta bilen tycker jag man ska tänka på hälsan, miljön och ekonomin och ta cykeln eller gå istället, säger Roland Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parkeringar i länet

Mer i ämnet