Foto: SVT

Allt fler positiva till EU – opinionen i länet har vänt

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler västerbottningar är positiva till EU. Det visar siffror från SCB, Statistiska Centralbyrån, som SVT har tagit del av. Inför EU-valet den 26 maj är hälften av västerbottningarna för EU och bara 18 procent emot.

I folkomröstningen om EU-medlemskapet i Västerbotten 1994 röstade 37 procent ja och 63 procent nej till att gå med i EU. Den negativa trenden höll i sig ända fram till 2005 då började opinionen vända och de som är för EU blev fler än de som är emot.

– Det är helt klart att västerbottningarna är mera positiva till EU än de var för 15 år sen och det gäller inte bara Västerbotten. Sverige som land har gått från att vara väldigt kritiskt till EU runt folkomröstningen och en bit efter EMU-omröstningen, men därefter har svenskarna blivit mer och mer positiva till EU och det gäller även folk i Västerbotten, berättar statsvetaren Magnus Blomgren vid Umeå universitet.

EU-valet Västerbotten 2019

Vad den här attitydförändringen beror på är det svårt att sia om, men Magnus Blomgren tror att EU-frågan diskuteras lite här.

Landsbygden mer kritisk

- EU-diskussionen generellt är liten i Sverige och då vet man inte om man är för eller emot. EU är långt bort från oss så vi funderar inte så mycket på det. Kritiken mot EU har varit större på landsbygden och Blomgren tror att det håller i sig.

- Vi kan titta i andra länder. Brexit är ett bra exempel där fler från landsbygden var för Brexit och fler stadsbor som var för att stanna kvar i EU och det går genom flera länder, säger Magnus Blomgren.

Stabil opinion

Han har studerat SCB:s material och tycker att trots att det är stor felmarginal i materialet men att trenden i opinionen är stabil.

- Ja den är stabil och tydlig och det går inte ta fel på, säger Magnus Blomgren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet Västerbotten 2019

Mer i ämnet