Dragonens äldreboende har fått allvarlig kritik riktad mot sig vid flera tillfällen. Trots det fortsätter problemen. Foto: SVT/TT.

Allvarlig kritik mot boendet – vid flera tillfällen

Uppdaterad
Publicerad

Boendet har fått allvarlig kritik tidigare under flera års tid – både från anhöriga och IVO. Men trots det fortsätter anhöriga att larma om brister.

Dragonens äldrecenter har fått allvarlig kritik riktad mot sig vid flera tillfällen. Redan 2012 kom en anmälan till Socialtjänsten angående att personal hade en dålig metod kring att sätta kateter på patienter.

I september 2012 kom en Lex Sarah-anmälan angående ett allvarlig missförhållande på boendet. En boende hade ett rörelselarm som man glömt omprogrammera.

Dragonens Äldrecenter

Personen ramlade ur sängen under natten, men hittades först morgonen efter liggandes på golvet. Socialnämnden ansåg att det handlade om ett allvarligt missförhållande. Nattpersonal hade lämnat boendet under natten, trots att det strider mot reglerna.

– Vi ser allvarligt på alla anmälningar och tar det på största allvar. Vi jobbar efter handlingsplaner, självklart.

– Alla ska känna trygghet, både som anhörig och boende, säger Björn Hammar, vice verksamhetschef.

Flera allvarliga brister på boendet

Boendet har också fått kritik från IVO efter att de inte hjälpt en boende med rehabilitering under flera månader. Till följd av det fick patienten ökad smärta, minskar rörlighet och svårt att förflytta sig. IVO ansåg att händelsen kunde leda till en allvarlig vårdskada.

2015 anmäldes boendet, då en personal tryckt ner en boende i sin rullstol, vid flera tillfällen. Personen skrek av smärta och fick blåmärke i nacken och armen.

IVO har också kritiserat Dragonens äldreboende för personalbristen och sagt att det är viktigt att de boende kan få den hjälp de behöver även nattetid.

– Det är inte möjligt för oss att öka bemanningen med den budget vi har nu, säger Björn Hammar.

Anhöriggruppen för bättre äldreomsorg i Umeå har anmält en rad brister på boendet.

De äldre tvingas i säng tidigt på kvällen på grund av personalbristen och att de kan få ligga och vänta i timmar på att få komma upp på morgonen. IVO anser att de äldres önskemål ska styra när de kommer i säng och upp – inte bemanningen.

Får dö ensamma

Det har också kommit kritik kring patienters vård i slutskedet av livet. Boendet har enligt anmälan till IVO inte satt in extravak – trots att man vet att en patient kan dö under natten.

IVO skriver att ingen person ska behöva dö ensam vid ett väntat dödsfall. Livet ska avslutas i fridfull miljö med värdighet, smärtlindring och kärleksfull omvårdnad.

Anhöriga på besök har tvingats kliva in och hjälpa äldre på boendet, eftersom personal inte haft tid eller hunnit.

Bottenbetyg i Socialstyrelsens sammanställning

Socialstyrelsen gör en jämförelse över alla boenden i Sverige, som bygger på uppgifter från anhöriga, boende och personal.

I den senaste jämförelsen får Dragonens Äldreboende bottenbetyg på flera punkter, bland annat; hälften av de tillfrågade tycker inte att personalen har tillräckligt med tid för att hjälpa de boende, vilket är sämst av alla boenden i Umeå kommun.

Boendet får otroligt lågt betyg när det handlar om att de boende får komma ut vistas utomhus. Och bara hälften upplever att de boende har en trevlig stund på dagen i samband med måltiderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dragonens Äldrecenter

Mer i ämnet