”Det blir en del i att öka tryggheten om det varit obehagligt på bussen”, säger Anders Ågren. Foto: SVT

Anders Ågren (M) om nattstoppen i Umeås busstrafik: ”Vill öka tryggheten”

Publicerad

Kommunfullmäktige har godkänt Alliansens motion om flexibla nattstopp i Umeås busstrafik. Det innebär att resenärer kan be busschauffören att få stiga av mellan de ordinarie busshållplatserna för att öka tryggheten.

Motionen om flexibla nattstopp skickades in redan 2018 av de borgerliga partierna. Förslaget handlade om att resenärer ska ha möjligheten att stiga av nattbussarna mellan hållplatserna för att få närmare till hemmet och på så vis öka tryggheten.

– Det blir en del i att öka tryggheten om det varit obehagligt på bussen. Till exempel kan en tjej som upplever otrygghet av andra resenärer be chauffören att släppa av henne tidigare, säger Anders Ågren (M).

Finns på andra platser

I Kalmar och Kronoberg finns redan de flexibla nattstoppen i busstrafiken. Anders Ågren (M) berättar att de är ovanligt att man nyttjat stoppen men att det att bra att den möjligheten finns.

– Vi vill öka tryggheten helt enkelt. Det här kommer att införas stegvis och i första hand på landsbygden. Ambitionen är att det drar igång under året och att det fortsätter i övriga delar under 2023, säger Anders Ågren.

Kollektivtrafikmyndigheten i Region Västerbotten har bett Länstrafiken att utreda hur nattstoppen ska fungera i praktiken. Länstrafikens utredning skickas in i mars för beslutstagande – därefter kan nattbussarna stanna vid önskad plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.