• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Umeå kommun vill införa flexibla nattstopp i busstrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Under 2022 vill Umeå kommun införa flexibla nattstopp där resenärer kan stanna mellan busshållplatserna för att få närmare hemmet.

– Jag tycker att det låter väldigt tryggt och skulle använda mig av det, säger Emma Sinita, resenär.

Det var Umeås kommunfullmäktige som klubbade igenom Alliansens motion om flexibla nattstopp. I teorin ska passagerarna kunna kliva av mellan hållplatserna för att få närmare i hemmet under natturerna.

Men än är det inte riktigt klart. Kollektivtrafikmyndigheten i Region Västerbotten har bett Länstrafiken att utreda hur kommunen skulle utföra nattstoppen i praktiken.

– Vi måste genomföra stoppen på ett trafiksäkert sätt för dem som ska kliva av men även andra personer i trafiken. Vi tittar även på om det skulle funka för trafikföretagen och hur det påverkar busschaufförernas arbetsmiljö , säger Harriet Söder, vd Länstrafiken.

Börjar på landsbygden

Länstrafikens logistiska utredning skickas in i mars för godkännande av kollektivtrafikmyndigheten.

Förhoppningen är att nattstoppen kommer att införas stegvis – i första hand på landsbygden. Ambitionen är att det drar igång under året och att det fortsätter i övrig busstrafik under 2023.

I klippet hör du chauffören och resenären om de flexibla nattstoppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.