Andrea Hellqvist stannades av civilklädda poliser och ombads följa med till en avskild parkeringsplats. Men det skulle visa sig att personerna som stannade henne inte alls var poliser Foto: SVT

Andrea, 17, stoppades av bluffpoliser

Uppdaterad
Publicerad

Andrea Hellqvist stannades av civilklädda poliser och ombads följa med till en avskild parkeringsplats. Men det skulle visa sig att personerna som stannade henne inte alls var poliser.

– Jag blev skiträdd, säger Andrea Hellqvist som nu har polisanmält händelsen.

När 17-åriga Andrea Hellqvist, från Umeå, skulle hem från jobbet i fredags kväll upptäckte hon hur en vit Volvo börjat följa efter henne. Bilen som hade sirenlampor monterade på insidan signalerade att hon skulle stanna sin epa-traktor och köra åt sidan.

– En ung kille i 18-års åldern klev ut och gick fram till min bil. Han sa att mina högerblinkers inte fungerade, men jag visste att det inte var sant eftersom vi nyss hade kollat upp det, berättar Andrea Hellqvist.

Ville lura med henne till en avskild plats

Andrea Hellqvist kör epa-traktor och är van att stannas av polis för olika kontroller. Den här gången var det däremot flera saker som inte verkade stämma. Personen som kom fram var ensam, men hade flera kompisar med sig som satt kvar i bilen. Han såg ut att vara relativ ung och hade varken legitimation eller polisradio.

– Han pratade snabbt bort det och sa inte vad han hette. Han sa bara att vi skulle åka till en avlägsen parkering så han skulle kunna kolla att allt var okej med epan.

Hur upplevde du situationen?

– Jag blev svinrädd eftersom jag satt själv i bilen och de var tre fyra killar i 18-års åldern. Jag hade inte haft någon chans ensam mot dem, berättar hon.

Ringde sin mamma i smyg

Andrea lyckades ringa sin mamma i smyg utan att mannen upptäckte det. Hon bad honom även visa sin polislegitimation. Han förklarade för Andrea att legitimationen fanns i hans bil.

– Men sen när han kommer närmare bilen så skriker han att ”vi måste dra nu grabbar”.

Strax därefter försvinner mannen in i den vita Volvon och kör fort från platsen med sina vänner.

Polisanmälde händelsen

Andrea är rejält arg över händelsen, som hon också har anmält till polisen.

– Först så tyckte jag bara att de var jätteelaka. Hur kan folk tycka det är kul när jag sitter där och är livrädd och tror att jag ska dö. Men de tycker det är svinkul. Jag är rätt säker på att de var ute och letade efter någon som mig. Att de hade planerat det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.