Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad blir konsekvenserna av bristen? I klippet berättar överläkare Johan Rasmuson. Foto: SVT

Brist på antibiotika – överläkare i Umeå oroad: ”Stort problem”

Uppdaterad
Publicerad

Flera sorters antibiotika har restnoterats i Sverige. I Västerbotten finns exempelvis penicillinet Kåvepenin inte att få ta på i något av länets apotek.

– Det här är ett stort problem som ställer till det för både patienter och vårdpersonal, säger Johan Rasmuson som är medicinskt ansvarig läkare på infektionsavdelningen på NUS.

Redan i början av året larmades det om bristen på antibiotika. Restnoteringarna gör att läkare behöver lägga onödig tid på att leta efter ersättande läkemedel  för de sorter som tagit slut och att hänvisa patienter till rätt apotek som har deras medicin i lager.

Tvingas skriva ut andra läkemedel

Johan Rasmuson menar att läkemedelsbristen varit svår under många år men att den blir allt värre.

– Det kan leda till att vi behöver sätta in läkemedel som är onödigt breda i sitt spektrum mot bakterier. Vilket kan föra med sig fler biverkningar, onödiga kostnader och en ökad risk för resistensutveckling, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.