Genrebild. Foto: SVT

Här utbildas poliser på distans

Uppdaterad
Publicerad

En vecka är han i Umeå och tre veckor hemma vid datorn samtidigt som han jobbar extra. Anton Andersson från Skellefteå är en av 40 polisstudenter som utbildar sig till polis på distans – ett nytt sätt att minska poliskrisen.

I dag jobbar Anton Andersson på en förskola i Skellefteå, men nu tänker han alltså sadla om till polis och vill helst jobba med ungdomar.

– Jag har lagt grunden här på dagis. Sen vill jag också jobba upp i åldrarna också, berättar Anton Andersson.

Enda alternativet för många

Han går tillsammans med 40 andra studenter den första distansutbildningen för poliser i Umeå, en utbildning som också finns i Växjö. De kommer från hela landet, är oftast äldre och har familj. För många är distansutbildningen det enda alternativet om man vill bo kvar på hemorten och inte flytta. I Umeå går nu Anton Andersson den första terminen av fem.

Anton Andersson, polisstudent. Foto: SVT

– Jag tycker det går bra. Det är högt tempo, det är det. Det är en riktigt kul utbildning. Distans ger ju mig chansen att också att kunna jobba extra vid sidan av, säger Anton Andersson.

”Lösning är ett starkt ord”

SVT Västerbotten har tidigare berättat om polisbristen i norr, som både drabbat inlandet, men även Umeå.

Är det här en lösning på poliskrisen i inlandet?

– En lösning är väl ett starkt ord, men helt klart finns det studenter även där som via en distansutbildning kan läsa till polis och det är positivt, säger Daniel Skog som är studierektor på Polishögskolan.

Anton Andersson vet redan nu var han helst vill bli stationerad när utbildningen är klar.

Var vill du då jobba när du blivit färdig polis?

– Jag vill jobba helst i Skellefteå. Det är här jag bor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.