Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu står det försenade brobygget i Skellfteå helt stilla – i klippet berättar projektchef Thérese Bäckström Zidoli varför det kan vara ett avtalsbrott. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Arbetet med Karlgårdsbron stoppat – Skellefteå kommun hävdar avtalsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av Karlgårdsbron i Skellefteå är stoppat. Skellefteå kommun och entreprenören Kauno Tiltai är inte överens på en rad punkter.

– Det handlar om tidplan, ekonomin och kvaliteten, säger projektchef Thérese Bäckström Zidoli vid Skellefteå kommun.

Arbetet stoppades igår måndag av Kauno Tiltai. Skellefteå kommun hävdar att stoppet innebär ett avtalsbrott. Enligt kommunen har man haft diskussioner under en lång tid där man inte är överens. Det handlar bland annat om att företaget vill förlänga tidsplanen och få ersättning för kostnader som kommunen inte håller med om.

– Det är otroligt tråkigt att vi har hamnat här. Vi har haft djupgående diskussioner upprepade gånger med entreprenören om deras prestation och är fortsatt inte eniga, säger projektchef Thérese Bäckström Zidoli vid Skellefteå kommun i ett pressmeddelande.

Bygget har fått kritik

Bygget av Karlgårdsbron har kantats av problem, bland annat har entreprenören fått kritik för att ha saknat kollektivavtal för de anställda och även en del skyddsräcken. För ett år sedan kom beskedet att bron försenas med tio månader och blir klar först år 2024. Vad det nya byggstoppet innebär för tidsplanen är oklart.

VD:n på Kauno Tiltai säger att de inte fått någon betalning från kommunen på över ett halvår.

– Vi har inte kunnat lösa några viktiga frågor med kommunen det senaste halvåret, därför stoppade vi arbetet tills vi löst det. Vi har rätt att göra så, säger Rolandas Rekasius, vd för Kauno Tiltai.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.