Emma Pålsson, vd för Findus. Foto: pressbild

Ärtorna blev kvar i Bjuv men produktionen blev tysk

Publicerad

Det har spridits en bild om att ärtorna flyttade utomlands när Findus fabrik i skånska Bjuv lades ner och 450 anställda förlorade sina jobb. Men ”Ebba-ärtan” odlas, skördas och packas faktiskt ännu i Dalsland. Däremot utvandrar ärtan när den ingår i någon av bolagets maträtter, som numera produceras i Tyskland.

Vd Emma Pålsson berättar att produktionen i Dalsland skapat ett 40-tal nya arbetstillfällen där, och att förädlingen fortfarande sker i Bjuv i Skåne.

– Men jag vet att det fortfarande dyker upp frågor och kommenterar i sociala medier om vad som egentligen hände efter nedläggningen.

Hon konstaterar att det var en tuff tid och svårt för många att förstå argumenten om att det fanns en överkapacitet i koncernen.

– Företaget är så starkt förknippat med Bjuv och den skånska myllan, säger Emma Pålsson.

Enligt henne har en summering gjorts vilken i alla fall visar att 95 procent av de tidigare medarbetarna (i maj 2019) hittat en ny sysselsättning inom två år.

– Hur det än är så är det i alla fall bra.

Här på SVT Play återpublicerar vi nu SVT-dokumentären ”Findus, Bjuv och ärtorna”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer