Återanvändning av engångsprodukter förekommer vid alla sju universitetssjukhus i landet. Genrebild. Foto: Pi Frisk/TT

NUS ett av flera sjukhus som återanvänder engångsprodukter

Uppdaterad
Publicerad

Återanvändning av engångsprodukter förekommer vid alla sju universitetssjukhus i landet. Och det förs ingen tillräcklig dokumentation som visar att användandet är säkert, visar en undersökning som myndigheten IVO gjort.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har i sin marknadskontrollplan för 2019 lagt fokus på hur vårdgivare tar ansvar för återanvändning av engångsprodukter.

I en enkät som i slutet av januari skickades ut till omkring 600 verksamhetschefer, framkommer det att återanvändning av engångsprodukter förekommer på samtliga sju universitetssjukhus i landet.

Bristfällig dokumentation

IVO har därför gjort tillsyn på samtliga universitetssjukhus under året. Resultatet visar att inget av sjukhusen dokumenterar återanvändningen på rätt sätt och att produkterna därför inte kan anses vara säkra.

På till exempel Norrlands universitetssjukhus i Umeå har det bland annat återanvänts produkter för undersökning av hjärtat samt ortopediska mätstickor. Även ortopediska skruvar och stift som inte använts vid en operation har återsteriliserats ett flertal gånger.

– Vi utgår från att sjukhusen åtgärdar det här om de vill fortsätta återanvända engångsprodukter, säger Anna Lundgren, utredarepå IVO, till Nyhetsbyrån Siren.

Betraktas som egentillverkad produkt

När en engångsprodukt används mer än en gång menar IVO att den faller utanför det avsedda användningsområdet och att tillverkaren då inte kan garantera att produkten är säker. Den betraktas då som en egentillverkad produkt.

Enligt det befintliga regelverket får vårdgivare själva tillverka produkter, men för att processen ska anses säker måste det alltså finnas dokumentation som visar att vårdgivaren gjort riskanalys och riskhantering. Produkten ska också ha en komplett bruksanvisning.

Detta är Sveriges universitetssjukhus:

• Akademiska sjukhuset, Uppsala

• Karolinska universitetssjukhuset, Stockholm

• Norrlands universitetssjukhus, Umeå

• Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg

• Skånes universitetssjukhus

• Universitetssjukhuset i Linköping

• Universitetssjukhuset Örebro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.