Avdelning för tidigt födda flyttar: ”Det är alltid en risk”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen fick avdelningen för tidigt födda barn på Norrlands universitetssjukhus flytta till nya lokaler. Flytten var oerhört efterlängtad, i tio år har personalen efterlyst nya lokaler.

Flytten av alla barn på avdelningen, till de nya lokalerna, har förberetts noga. Det är förenat med vissa risker att flytta svårt sjuka barn.

– Det är alltid en risk, även om det inte är lång bit de ska flyttas, men det verkar gå enligt planerna, säger Stellan Håkansson, överläkare på Barn 4.

Tio års väntan över

Flytten är mycket efterlängtad, i tio år har personalen längtat efter andra lokaler.

– Det känns jätte-jätte-bra, vi är otroligt peppade, säger Unni Nordström, avdelningschef, som tagit in extra personal för att klara flytten.

Barn 4 har en historia kantad av problem. Lokalerna har varit för små och vårdplatserna för få. Arbetsmiljöverket har klagat på de små ytorna personalen haft att röra sig på. Högkvalificerad vård har bedrivits i trängsel bland sängar, kuvöser, fåtöljer och föräldrar. Personal på avdelningen har också haft problem med sjuka-hus-symtom. Socialstyrelsen har regelbundet följt hur man klarat patientsäkerheten på avdelningen – framför allt sommartid.

Periodvis har man haft så mycket överbeläggningar att man tvingats flyga oförlösta mammor till andra orter, eftersom man inte haft plats för barnen.

– Det nya blir helt annorlunda. Det blir tre gånger så stort, tekniskt är det toppmodernt – det blir en av de modernaste neonatalavdelningarna i landet, dessutom får föräldrarna det bättre med egna rum med dusch och toalett, säger Unni Nordström.

Full avdelning

Förutsättningarna för flytten var heller inte de enklaste. Avdelningen var överbelagd.

– Vi hade hoppats att vi skulle ha få barn just nu vid flytten, men det är överfullt, sådant styr vi inte över, säger överläkaren Stellan Håkansson.

Johanna Sundström är undersköterska och jobbar halvtid med förrådsuppgifter och halvtid med vård av barn.

– Det känns jättebra att det blir av, och det blir jättebra både för oss och föräldrarna. Flytten har dessutom blivit uppskjuten två veckor, så vi var upp-eldade en gång, men har fått tända om. Men det här känns jättebra! säger hon.

Karin Wiechel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.